Kors & Tvärs


Vi förstår att det är aningen småtråkigt och ointressant att läsa om allt pluggande men vi har ju faktiskt inte gjort annat än att plugga idag så ni får stå ut! Dagen började faktiskt ganska bra. Vi tyckte inte att uppgifterna var allt för svåra men som ni kanske kan misstänka blev det som alltid...svårare och svårare...samt mer och mer komplicerat. Nedan ser ni att nivåskillnaden är ganska markant. Den första uppgiften var inte svårare än att plutta in en plutt i hörnet på figuen men nu är det andra bullar som gäller...det är income effects, substitution effects, endowment effects, olika taxrates samt subsidy- och welfareprograms som ska ritas kors och tvärs. Till slut vad man inte vad som är vad hur nogrann och strukturerad man än är! Nu tänkte vi i alla fall stänga av miniräknaren och börja bråka med teorin istället!





Vi ligger efter


Enligt vårt senaste pluggschema så är klockan bara 15.00 eller där runt omkring...och då har vi även hoppat över Macrotimmen...Det går med andra ord sjuuukt långsamt idag. Knappt sju uppgifter på nio timmar är vad vi har åstadkommit...





Kanske inte riktigt hela kostcirkeln...


Vi var och handlade under vår lunchrast och man kan verkligen se ett mönster i vårt handlande. Vi snöar som in på vissa varor. I stället för att variera oss och äta lite av varje konsumerar vi istället samma sak under en längre tid tills vi lessnar och byter. Förra vecka till exempel så fick vi vår näring uteslutande från soppa och mjukmackor med salami och brie. Denna vecka har vi bytt till naturgodis, frukt, coca cola och kaffe med sojamjölk! Vi har dock planer på att ta oss i kragen och börja laga riktig mat inom en snar framtid!




Låångsamt


Det här är definitivt den tråkigaste fredagskvällen av dem alla som vi uppleft här i Lissabon. Med råge! Vi är nog inte så vuxna som vi trodde...så nu vet vi det! En bra sak är i alla fall att vi kommer vara någorlunda pigga och glada imorgonbitti när klockan ringer och det är dags för ytterligare deriveringar. Det hade vi förmodligen inte varit om vi hade följt med damerna ut på festligheter ikväll! Inget ont som inte...vad det nu heter... Läsningen går i alla fall sakta men säkert framåt. Man måste ju tänka så himla mycket när man läser på engelska att man blir helt slut! Vissa meningar och stycken har vi förmodligen läst hundra gånger...hjärnan hinner som inte med ibland!





När blir man vuxen?


Aningen besvikna är vi nu hemma igen...det vart inget Starbucks...IKEAbussen kom aldrig. Vi väntade toklänge men utan resutltat så tillslut beslutade vi oss för att gå hem igen. Nu undrar ni förmodligen om man inte kan ta sig till IKEA på andra sätt...och Jo, det kan man säkerligen. Lokalbussen till exempel men då måste man byta efter halva vägen...vilket förmodligen hade tagit väldigt lång tid...Vi har heller ingen aning om vart den startar och vi kände oss inte i form för att börja leta...med den portugisiska effektiviteten och språkkunskapen hade vi nog inte varit framme före stängning. Nu borde vi kanske följa med Annelie och hennes svenska gäster ut och dansa inatt...det är ju faktiskt fredag...men eftersom vi är två duktiga och ansvarsfulla flickor stannar vi självklart hemma och pluggar inför tentan...Resonemanget i sig känns väldigt främmande...Kanske ett litet tecken på att vi håller på och växa till oss? Ska vi skratta eller gråta? Känna glädje eller ångest? Hur många vuxenpoäng tjänade vi in ikväll och hur många måste man ha för att anses vuxen? Vill man vara vuxen? Vi kände oss väldigt filosofiska för stunden och ämnet väckte många frågor...men vi sammanfattar det hela i ett, för vissa välkänt och enkelt uttryck...Bra eller Anus? Nu spenderar vi i alla fall fredagskvällen i sängen istället, iförda pyjamas. Vi har laddat upp med neskaffe, nötter och frukt. Riktigt nyttiga känner vi oss! Självklart har vi även sällskap av Lee S. Friedman i form av The Microeconomics of Public Policy Analysis. Målet är att vi under kvällen ska hinna ta oss igenom de sex första kapitlen. 

På vägen till skolan la vi även märke till att Lissabon förbereder sig för julen. Dekorationerna och belysniningen är på frammarch. Väldigt konstigt känns det eftersom det fortfarande är strålande sol och 25 grader varmt på dagarna!



Fredag


Nu ska vi till skolan. Vår lärare har Drop-In på sitt kontor under några timmar inför tentan på tisdag och vi har en återigen en lååång lista med frågor. Sen ska vi ta IKEAbussen till Starbucks! Fredagsmys!





Grekiska


Vi har kämpat en stund nu. Det här är vad vi kommer fram till...nu måste vi bara försöka lista ut vad det betyder...




Kaffe Kaffe Kaffe


Vi drack alldeles för mycket kaffe i gårkväll vilket resulterade i att vi hade väldigt problem med att somna. På grund av detta är vi idag mycket trötta...viket i sin tur bidragit till att vi fortsatt att hälla i oss kaffe... Det hela blir en ond cirkel. Vi konsumerar först mängder med kaffe för att hålla oss vakna och sen när vi kämpat oss igen alla timmars pluggande och äntligen får säga god natt så går det inte att somna...Även denna gång kanske man kan kalla det för Ilandsproblem men det är inte mindre irriterande för det! På onsdag ska vi definitivt ta sovmorgon..bara sex dagar kvar!



Koppen är stor som ett hus...rymmer 0.5 liter...kanske inte så bra för hälsan men vi har faktiskt inga mindre. Igår när vi inte orkade diska fick vi dricka kaffe ur vinglas!


Morgondagen


Vi gillar ju det här med att planera...något som vi också är ganska bra på! Något som vi inte är lika bra på är ju att plugga så vi sköt upp det på morgondagen... Vi antar att det kommer att bli både en och annan kopp kaffe...





Sockar


Vi köpte två pack med "hemma-mys-strumpor" på HM i helgen eftersom det börjar bli lite småkallt på mornarna. Sen kunde vi inte bestämma vem som skulle ta vilken färg så vi tog helt enkelt en var av varje par! Vi kommer i alla fall inte att ha några problem med höger och vänster efter detta! Det högra paret ingick i ett trepack så två av strumporna har redan flyttat hem till Sverigre, Sundsvall närmare bestämmt!



Nästan som Lyxfällan


Det här är den delen av vår budgettavla som representerar boendekostnad och så här mycket fattigare är vi nu. Vi har betalat hyran på 250. Gasen på 4.34 och Elen på 8.15. Totalt 524.98 Euro för att vara exakt. Vi hade ju hoppats på någon form av börskrasch i höst så att euron skulle rasa men tyvärr verkar den gå stadigt åt det motsatta hållet. Med dagens växekurs innebär detta en summa på 5370.5454 svenska riksdaler. Rätt ner i fickan på hyresvärden...




Vardagen


Då har vi spenderat ytterligare tolv timmar av våra liv på Universidade Nova de Lisboa. Inget extraordinärt har inträffat utan dagen har flytigt på som vanligt. Förutom när vi kom hem...då fick vi hjärtat i halsgropen. När vi svängde runt hörnet in på vår gata hörde vi plötsligt sirener och när branbilen sedan bromsade in mitt framför oss var första reaktionen att vi skulle plocka fram kameran...sen kom vi på att det kanske var hos oss det brann! Paniken la sig dock ganska snabbt när vi insåg att dom endast stannat för att läsa kartan! Några kort hann vi aldrig knäppa. Till sist kan vi upplysa om att vi har hittat ytterligare en kompis i badrummet...Vi börjar dock bli ganska vana med detta så nu lyfter vi bara lugnt ut dom...allternativt trampar på dom. Den här fick i alla fall leva vidare...mest för att den var på tok för stor för att kliva på!




Internet är tillbaka!


Sedan tolvtiden idag har vi vart utan internet. Att det försvinner så där ibland händer med jämna mellanrum så vi tänkte inte mer på det just då men ganska många timmar senare när det fortfarande inte hade kommit tillbaka började vi bli lite småirreterade. Vi började med att plinga på hos hyresvärden för att kolla om problemet inte gick att lösa med en enkel omstart av rautern. Han öppnade dock inte och vi tänkte helt sonika att det berodde på att han inte var hemma... En halvtimme senare såg vi genom toalettfönstret att han huserade i köket och gick glatt över och plingade på igen...Ingen öppnade...Vi upprepade proceduren cirka 100 gånger utan resultat och vid denna tidpunkt hade vi blivit ganska så frustrerade... Vi vet med säkerhet att han inte satt och tröck där inne på grund av att han inte hörde ringklockan eftersom hälften av husets invånare var ut i trapphuset och undrade vad vi höll på med...så väl hörs det.. tillslut fick Jessica knata ned till hyresvärdens syster och fråga vad problemet satt i...hon lovade att ringa sin bror och försöka lösa problemet och nu har vi äntligen anslutning igen!! Riktiga Ilands problem skulle man kunna kalla det men vi har kännt oss totalt isolerade! Ingen TV har vi ju heller och eftersom orken inte har räckt till att plugga har vi mest suttit och stirrat på varandra! Nu undrar vi bara vad som har hänt med vår annars så fantastiskt hjälpsamma hyresvärd...

I övrigt så har vi faktiskt inte gjort ett jota idag. Endast vilat upp oss efter en tokigt rolig helg. Vi har nog inte skrattat så mycket någonsin! Dagarna gick alldeles för fort och vi önskar att ni hade kunnat stanna längre!





En mycket sen natt...


...eller mycket tidig morgon. Klockan är nu 04.25 och vi har har haft en fantastiskt trevlig kväll här på Rua da Ilho do Pico. Eftersom klockan redan är så mycket har vi beslutat oss för att det är meningslöst att gå och sova när brudarna från Sundsvall ändå ska kliva upp 05.30. Vi bjuder på dessa bilder som mycket väl beskriver hur vi ser ut denna tid på dygnet.




 


Bajsa


Den ena av mina tre fantastiska bästa kompisar, varav den ena tyvärr inte kunde ansluta till Lissabon i helgen eftersom hon befinner sig i New York,  lider av bajssymdromet. Hon kan helt enkelt inte bajsa när hon befinner sig bortom hemmplan. Hon ser efter fyra dagar ut som följande....

 



//Kristina


Shopping!


Jessica väckte oss andra tre klockan två idag...som tur var kunde vi ju ställa tillbaka klockan och tillgodoräkna oss en extra timme! Efter uppstigning har vi ägnat dagen åt att avverka det ena shoppingcentret efter det andra...Inga summor nämnda men aningen fattigare och mycket gladare är vi ny hemma igen. Fantastiska nöjda med våra inköp =) Nu packas det för fullt och sen ska vi äta micropizza och dricka vin!





Festligheter



 

 


Costa Caparica


Vi har haft en alldeles utomordentligt trevlig dag !




Dagens bästa!


Stina har lärt oss en ny dans dagen till ära ! Pekdansen...finns i tre olika varianter. Liten Medel och Stor ! Vi kommer garanterat att praktisera den flitigt i natt !




Dagens erövringar!






Det var det!


Vi glömmer och går vidare. Tentan vart väl ingen succé direkt men nu är det i alla fall över. Till att börja med så kan vi säga att tentasystemat inte riktigt ser ut som hemma i Sverige. I tisdags när vi frågade vår lärare hur lång tentan skulle vara svarade hon "I don´t know...It depends" Jaha?!?! på vad då? det visade sig i alla fall att den var på två och en halv timme. 18.30 - 21.00 var vi därför inställda på. När klockan väl vart halv sju pågick det fortfarande lektion i den föreläsningssal som vi skulle hålla till i...cirka tio i sju kom vi äntligen igång. Helst ska man skirva med bläckpenna...något som alla utom vi rättade sig efter. Vi antar att dom sedan tidigare är vana med detta fenomen. Första intrycket av tentan var i alla fall att det nog skulle gå ganska bra, vi tycktes känna igen alla produktionsfunktioner. Det visade sig dock vara fel när vi väl satte igång...förhoppningsvis lyckades vi skrapa ihop några poäng som vi kan tillgodoräkna till den riktiga tentan som går av stapeln först i januari. Vi uppmanar er att hålla tummarna för oss, för resutlatet av dagens arbete sätts nämligen upp på skolans anslagstavla...med namn och allt... Dagen till ära har vi även köpt var sin ny miniräknare eftersom man inte fick ha en programmerbar. Vi är särskillt nöjda med färgen!





Titta vilka som har hittat hit!


Mina Bästa !




Klara för dagen


Nu happas vi att Solowresidualerna, Harrod-Domar ekvationerna, Fundamental dynamics figurerna och allt det andra har fastnat och sitter kvar för nu anser vi oss näst intill färdigpluggade...imorgon är det finslip som gäller. Vi kan långt ifrån allt som borde kunnas men vi kan i alla fall lite om allt så vi håller tummarna för att det ska räcka! För tillfället så klipper den ena av oss håret med kökssaxen och den andra försöker att städa lite! På en stund ska vi åka ut till flygplatsen. Vi väntar nämligen storfrämmande i helgen!





Macroeconomic Policies


Så många timmar som vi har pluggat idag har vi nog aldrig pluggat på en och samma dag förut...inte ens tillsammans! Ögonen är röda och i huvudet råder för tillfället kaos. Men vi hoppas att det ska reda ut sig bara vi får sova på saken. Hjärnan är definivit inte mottaglig för ytterligare kunskap idag! I morgon kliver vi upp med tuppen och kämpar vidare!




Det går bra nu!


Peppar peppar ta i trä! Vi hade glömt bort hur roligt det faktiskt kan vara att plugga. Motivationen har hittat hem och vi är med i matchen igen!





Hallelulja Moment!


Vi hade ju hoppats på att hjärnan skulle komma ikapp idag så att vi fick en liten Aha-upplevelse men det vart mycket bättre än så...Poletten har fortfarande inte trillat ner men tidigare idag skulle vi skriva ut lite papper och när vi stod där i kön såg vi plötsligt att killen framför hade en hel bunt med papper fyllda formler som vi tyckte att vi kände igen... En blyg liten knackning på axeln och en nervös fråga senare hade vi ett komplett facit med svaren till alla frågor och övningsuppgifter för hela kursen i våra händer!!! Vi vart så glada att det nästan kom några tårar! Killen kommer för alltid att vara våran hjälte och vi planerar att ge honom en julklapp när det börjar närma sig!



I övrigt så har regnet vräkt ner idag. Vi fick en chock när vi klev utanför porten imorse! Trots att vi var utrustade med paraply och tog tunnelbanan till skolan så var vi fullkommligt dyngsura när vi kom fram. Tyvärr kunde vi ju inte ta av oss alla kläderna men skorna och strumporna har i alla fall hängt på tork stärre delen av dagen. Tanten som jobbar i vårt stammisfik på skolan såg mycket road ut när vi började hänga upp våra ägodelar lite här och där! Roligt att man kan roa!




Halsduken är på!


För första gången sedan vi kom hit till Lissabon har vi idag tagit på oss halsduken. Det var på vägen hem från skolan nu på kvällskvisten som vi faktiskt frös lite grann! Egentligen är det nog inte så kallt...termometern står fortfanade på 20 grader men vi har som vant oss med lite mer! Dagen i övrigt har spenderats vid skrivbordet och vi har, hör och häpna, varit riktigt effektiva...I alla fall med våra mått mätta... Några frågetecken har rätats ut och de resterande frågorna och funderingarna har vi skrivit ner på ett papper som vi tänkte peppra vår kära fröken med imorgon. Vi kan tillägga att papperet är låååångt...hon kommer att bli helt svettig bara av att titta på det! Men vi tänker inte gå därifrån för än vi har fått svar på ALLT... det är den sista lektionen så vi har hela natten på oss!




Översvämning!


Man brukar ju säga att allt annat man kan göra känns roligare än att plugg när det börjar närma sig tenta.. men att ta hand om en översvämning i köket hör definitivt inte till en av dessa saker! Jag skulle bara gå och hämta en yoghurt när jag märkte att tvättmaskinen var klar, bra tänkte jag och öppnade luckan.. Det skulle jag inte ha gjort! Vår tvättmaskin har en tendens att glömma bort att den inte är klar förrän den även tömt ur vattnet. Ett mindre vattenfall uppstod och innan jag hunnit stänga luckan hade vi en härlig pool i köket! Så nu har jag svabbat o svabbat o svabbat..puh!! Men köksgolvet känns väldigt rent och det doftar härligt där inne nu ialla fall! :)





//Jessica


Snälla Motivationen, kom tillbaka!


Motivationen verkar ha sprungit bort. Långt bort...Vi hittar den ingenstans. Vi borde verkligen lägga i en högre växel och plugga så att det ryker ur öronen men sistaminuten paniken har inte riktigt infunnit sig än. Vi bara tittar på  uppgitferna, skakar på huvudet och lägger papparet åt sidan... Återigen är det skärpning som gäller för LundLundberg! Just nu sitter vi här som två tomtar och även om vi kanske inte borde erkänna det så kan vi inte låta bli att berätta att vi spenderat förmiddagen i sällskap med Boyzone och Backstreet Boys... Vi blir så där härligt nostalgiska och även om det kanske inte ger så där jättemånga pluspoäng så kan vi skryta med att vi fortfarande kan låtarna...Vi kommer då och då på oss själva med att sjunga med...då tystnar vi genast och förnekar det hela... SJUKT DÅLIG humor har vi idag också...vi bjuder på den!





Vi väntar på julen!


Vi misstänker att IKEAbussen slutar gå någon gång vid strax innan tio på lörsdagskvällar. Vi väntade och väntade...och så väntade vi lite till...till slut tog vi taxi hem! Vi har i alla fall förberett lite inför julen nu. Det gäller ju att vara ute i god tid. Dekorationen för i år består av två stycken röda doftljus! Det kanske inte ser så mycket ut för världen men "Less is more" heter det ju! Lite pepparkakor och nya tofflor passade vi också på att inhandla, dom gamla har hunnit bli ganska skitiga. Efter IKEA vart lite shopping och självklart ett besök på Starbucks! =)





Licensmannen på besök!


Vi gjorde ett ärligt försök att införa 45-15 minuterssystemet idag. Alltså 45 minuters plugg följt av 15 minuters paus för att sedan börja om igen. Vi verkar dock ha någon form av diciplinsstörning...pauserna drar lätt iväg långt över 15 minuter...INTE BRA! Men vi gör ett nytt försök i morgon och hoppas på att det går bättre då...tentan närmar sig faktiskt med stormsteg.

Nu har vi i alla fall precis ätit middag och ska göra slag i gårdagens uteblivna tur till IKEA. Lingonsylt står högst upp på inköpslistan! Hårdbrödet har vi insett att man kan köpa på "Mini Priset". Dom har faktiskt äkta svenskt Wasa Orginal! Vi har även fått besök av Radio och TV-licens idag och för en gångs skull kunde vi med gott samvete säga att vi faktiskt inte hade någon TV! Vi hänvisade istället vidare till hyresvärlden när kontrollanten frågade vem som ägde huset. Betalar han inte sin TV-licens?!





Svensk frukost


Annelies pappa och hans dam är här och hälsar på under helgen så nu på morgonen fick vi en leverans med svenskt PLUGGgodis ! Vi tackar och bockar =)




Lycka till Team Statkraft!


Idag avgörs SM i Multisport så vi håller tummarna för Henrik och Arvid som tävlar i form av Team Statkraft!



This is easy...


Det vart ingen tripp till IKEA ikväll. Lektionen tog alldeles för lång tid...Vi som hade tänkt att vi bara skulle gå till skolan och hämta ut facit för veckans uppgifter. En taktik som funkat bra tills nu... Denna gången fanns inget färdigt facit så vi fick snällt sätta oss och skriva av alla ekvationer från tavlan. Vi hade som tur var varit förutseende nog att ta med en penna...dock inget papper så nu har vi en almanacka fylld med Macroeconomic Policies istället! Om vi vart så mycket klokare av det hela låter vi vara osagt. Lektionsläraren är inte så bra på engelska så varje gång hon inte vet hur som ska förklara ekvationerna på engelska säger hon bara "This is easy" och "You already know how to do this" och så skyndar hon sig vidare till nästa så att hon ska slippa följdfrågor... Men nej! Vi tycker inte att det är så himla lätt och vi vet definitivt inte hur vi ska göra...I sånna fall hade vi ju inte suttit där!




Portugisiskt fredagsmys?!


Hemma i Sverige förknippar nog de flest en fredagkväll med lite soft i soffan tillsammans med godisskålen, men här i Lissabon funkar det inte riktigt så.. Därför ger vi oss nu iväg till skolan för en praktisk lektion i Macroeconomic Policies mellan 18.30-20.00! Det skulle svenska elever aldrig acceptera! Fast sen tänkte vi vara lite svenska och åka en sväng till Ikea :)




Vi skulle behöva städa...


...frågan är bara vilken utrustning vi ska använda oss av. Under några dagars tid har vi nu reflekterat över att det verkligen är dags för lite städning. Dammet verkar trivas väldigt bra i vår lägenhet, det hinner inte gå mer än ett par timmar efter sopning så är det fullt med dammråttor över allt igen. Vi tippar på att detta delvis beror på den väldigt väl trafikerade gatan alleles utanför våra fönster. Nu har vi i alla fall samlat ett tag och lyckats spara ihop till riktigt stora råttor... Problemet är bara att vi inte har någon dammsugare och hyresvärden vill absolut inte att vi ska moppa golvet! Det kan ju bli förstört av vattnet... Vi har ju faktiskt en sop men som ni kan se nedan så är det föga troligt att golvet skulle bli renare även om vi gjorde en insats... Som om inte detta vore nog så har vi även hittat en myrmotorväg bakom kylskåpet...vi misstänker att dom bor i dörrlisten... Nu fattas det bara att vi får stopp i avloppet så att vi måste använda sugproppen som hyresvärden kom och förgyllde vår städskrubb med för någon dag sen...





Vilse i Storstan


Klockan ringde klockan åtta i morse och vi beslutade oss föra att ta en liten morgonpromenad. Vi tog därför tunnelbanan till Oriente och tänkte att vi skulle gå efter vattnet hem. En sträcka som vi uppskattade skulle ta cirka en och en halv timme. Anledningen till detta upplägg är att området ut efter vattenkanten är det enda som är någorlunda platt här i Lissabon samt att vi inte behöver oro oss för att gå fel och tappa bort oss! Lite mer än halvvägs hem kom vi dock på att vi skulle gena lite...Vi tänkte att om vi sneddar rakt upp genom staden så borde vi komma hem lite snabbare... Det gjorde vi inte! Vi knatade på och var nöjda och glada till vi insåg att vi inte alls var där vi trodde att vi var. Vårt riktmärke i form av en kyrkogård försvann ganska snabbt ur sikte och eftersom staden och gatorna lutar åt alla håll samtidigit så är det även aningen svårt att använda sig av uteslutningsmetoden! Det är svårt att beskriva och det går nog inte riktigt att förstå hur stora nivåskillnader det är från bara en gata till en annan om man inte harvarit här och upplevt det själv... Ibland lutar gatorna så mycket att man nåstan ligger ner när man försöker ta sig upp och väl upp på toppen så börjar det luta lika mycket neråt igen på andra sidan! Till slut hittade vi i alla fall en byggnad som vi kände igen så nu är vi hemma igen...Promenaden blev dock aningen längre än vi hade tänk oss från början!





En vanlig dag


Ännu en dag går mot sitt slut. Vi har spenderat mesdadels av den i skolan. Två lektioner i European Law och en i Macroeconomic Policies. På den sistnämnda uppstod ett litet bråk mellan föreläsaren och en av studenterna. Läraren för de praktiska lektionerna i detta ämne, som också fungerar som någon slags assistent till föreläsaren för de teoretiska lektionerna, dök aldrig upp vid undervisningstillfället i tisdags så föreläsaren började med att be om ursäkt för detta. Studenten i fråga var tydligen inte nöjd med hur detta behandlades men så mycket mer förstod vi faktiskt inte då konversationen hölls på portugisiska. Dock såg det ut som om de andra studenterna skämdes ganska regält för dennes räkning och från föreläsarens sida förstod vi så mycket som att studenten antingen skulle hålla käften eller gå därifrån...Vi tror att de två parterna skulle förhandla bakom stängda dörrar efter föreläsningen istället!

Efter hemkomst tyckde vi att det var dags att göra något åt motionsbristen så vi har nu via Youtube praktiserat ett 40 minuters långt pilatespass! Detta får duga som träningsprogram tills vi i januari återigen kan checka in på IKSU!



Här spenderar vi dagarna , det finns ingen AC inne på universitetet så det blir TOKvärmt när solen ligger på.  Men vi klagar inte! Vi tänker bara på hur kallt och hemskt ni har det där hemma så känns det genast lite bättre! Vi ser att ni har börjat använda både halsduk och mössa och här känns tanken på att ens ta på sig långbyxor helt overklig! Till höger ser ni vår nyfunna träningsform!

 

 


Till Bella


Det finns en liten tös hemma i Umeå som fyller 22 år idag ! Stort grattis till dig !


 


Kvällspasset



Vi har nu stämplat in igen och bytt Macro mot Micro. Förhoppningsvis kommer även morgonens motivation tillbaka! Den enda lektionen vi hade i dag tog som musten ur oss...lärarinnan pratar så långsamt att det är aningen svårt att hålla sig vaken! En av de portugisiska studenterna somnade faktiskt förra veckan och då gick hon dit och pickade på honom... vi gör allt vi kan för att inte utsättas för detta! Annelie bjuder på glass och kaffe så vi ska förhoppningsvis klara av ytterligre ett par timmars plugg.

Vi vill även upplysa om att vi har skymtat silverfiskar i badrummet... Vi är inte helt hundra men ganska så säkra på att det är vad det är. Dock är dom alldeles för snabba för att fånga på kort...tro oss när vi säger att vi har försökt! Har ni tur så kommer bildbeviset så småning om för ingen av oss har några planer på att sanera och försöka bli av med ohyran...vi flyttar ju ut inom en ganska snar framtid så den kan gott bo kvar... Vi bara blundar och biter ihop!


Pluggteknik


För att göra det lite roligare  och enklare att plugga har vi tagit till det sedan tidigre effektiva lappsystemet. Det är många begrepp som ska förklars på tentan så nu leker vi Finns i sjön... Man drar en lapp i högen och besvarar frågan eller beskriver begreppet på baksidan innan man får dra ytterligare en!




Surfskada

 

Annelie är ett levande bevis på att surfing inte är det lättaste...




En bra dag!



Effektiviteten flödar här i Lissabon! Vi färgar håret, dricker kaffe och pluggar! Vi har insett att det nästa vecka stundar en Midtermtenta i Macroeconomic Policis... Vi hade inte riktigt reflekterar över detta tidigare och tänkte att den låg aningen längre fram i tiden. Det känns ju inte ens som om terminen har börjat på riktigt än... Tur i oturen så är tentan flyttad från onsdag till fredag...Vi har ju längre tid på oss men att skriva tenta en fredagkväll klockan 18.30 - 21.00 känns ju inte sådär fantastiskt roligt...än en gång frågar vi oss hur dom tänker! Hur som helst så är det bara att ta tag i plugghögen och vi har beslutat att det blir en riktig pluggvecka i veckan. Inga restaurangbesök och inga akoholhaltiga drycker...inte ens ett endaste litet glas Sangria!





Framsteg!


Idag skrev vi ut Homework nr 2 i microekonomikursen. Alla ni som följer vår blogg vet ju hur stora problem vi hade med den första! Det kan ju knappt kallas problem eftersom vi endast lämnade in "svar" på 3 av 5 uppgifter, så det är nog mer passande att kalla det för ett totalt misslyckande! Men nu ska ni få höra! Den nya "hemtentan" består av 3 uppgifter och vi har redan idag löst en av dem! Vi är riktigt stolta över oss själva =) Så nu har vi till den 27e på oss att lösa de resterande två...


Värmebölja!


Idag har det varit riktigt riktigt varmt! Över 30 grader i skuggan fortfarande och klockan börjar närma sig 18.. Så det var inte helt fel med en iskall kaffedrink ute på "plugg-terassen" tidigare idag! Blev inte så mycket plugg, men några sidor har vi i alla fall läst under dagen.


 

 

 


Söndagsnöje



Idag har vi återigen spenderat dagen på stranden!

 

 


Hejja Portugal...eller?!


Vi hade länge vetat att Portugal skulle möta Ungern i VM-kvalet här i Lissabon, men vi hade fått höra att biljetterna gick på över 1000 kronor vilket vi tyckte va lite väl saftigt. När vi sitter och väntar på bussen till Costa Caparica får Kristina nys om att norrmännen köpt sina biljetter för 20-25 euro! Det blir genast ett himla massa messande fram och tillbaka för att verkligen bekräfta dessa uppgifter.. Men när Mirza intygar att det stämmer så känner vi oss lurade...hade vi vetat detta hade vi förstås också köpt biljetter i tid! Vi bestämmde i alla fall där och då att vi skulle åka till arenan innan matchen och se om det finns några biljetter kvar. Sagt och gjort! Vid halv nio (matchen började 20.45) anlände vi till arenan, men vi var inte direkt ensamma där... Det fanns 3 (!) biljettluckor och kön var huuuuuuur lååååång som helst! Vi gissade att det åtminstone var några tusen som stod i biljettkön.. ”den där ställer vi oss inte i” sa vi och började traska runt för att möjligtvis hitta fler ingångar som det såldes biljetter i, men icke! Vi gick tillbaka där vi kom ifrån och även om kön var i den storleken att vi förmodligen hade haft tur om vi hann in till de sista 5 minuterna av matchen, så ställde vi oss där.

Det tog uppskattningsvis cirka 30 sekunder från det att vi ställde oss i kön till att vi lämnade den med 3 härliga biljetter! Den svarta marknaden är ju för underbar ibland...Att vi betalade 20 euro istället för att stå kvar i kön och KANSKE få en biljett för 10 euro var ingenting vi funderade över, det kändes ju hur billigt som helst ändå!! Vi hann bara komma in på arenan och sätta oss när domaren blåste igång matchen och jäklar vilken upplevelse det var! Drygt 50 000 människor som klappar, sjunger, visslar och gör vågen med jämna mellanrum! Ingen av oss hade tidigare varit på en stor fotbollsmatch, så det var en riktigt kul upplevelse! Tror att även de som inte är speciellt fotbollsintresserade hade tyckt det var kul eftersom det är så mycket mer än bara fotboll! Så om du som läser detta någon gång får chansen, ta den!





Surfing


I går stod det surfing på schemat! Vi klev upp på morgonkvisten för att ta bussen till Costa Caparica, en resa på cirka 40 minuter till sydligare breddgrader. Väl där hyrde vi både brädor och våtdräkter. Alla var vi nybörjare men vissa av oss hade i alla fall provat en gång tidigare. Storleken på brädorna varierade lite men vi fick två riktigta nybörjarbrödor stora som båtar... det kanske inte såg så proffsigt ut men vi lyckades i alla fall ta oss upp i stående ställning på dessa två! Annars gick det väl lite si och så...inga namn nämnda men vissa av oss spenderade nog mer tid under vattnet än ovanpå...Otroligt roligt hade vi i alla fall och Jessica som på grund av sin axel inte fick vara med och leka agerade istället fotograf!




Vi hoppas att ni fann detta lika roande som oss och de övriga människorna på stranden...




Setúbal


I fredags medans Jessica återigen förvandlades till brunett tog vi bussen till Setúbal. Vi strosade runt i gränderna, besökte den lokala stranden, drack Sangia vid strandpromenaden och avslutade med en mycket god middag. Sammanfattningsvis hade vi en väldigt trevlig och mysig dag!



Bläckfiskmacka till lunch. Sen hade dom tyvärr ingen kall Sangria på affären så vi vart tvungna att köpa 2 kilo is också!



 

 


100 Inlägg!



Vi firar nu vårt hundrade inlägg! Väl värt att nämnas i alla fall! Vi ber om ursäkt för mycket dålig uppdatering de senaste två dagarna men vi har haft fullt upp och tiden har inte räckt till! Tills vidare vill vi sammanfatta fredagen och lördagen med tre bilder. Separata inlägg kommer under morgondagen!





Brunett


Det hade kunnat bli helt fel.. min frisör kunde inte ett ord engelska och hon som skulle agera tolk var inte direkt någon stjärna på det engelska språket heller. De pratade portugisiska över mitt huvud, men när jag hörde ett ord som liknade choklad, nickade jag glatt! Eftersom färgningen skedde i schamponeringsstolen så hade jag ingen aning vad det egentligen blev för färg.. i cirka 30 minuter satt jag i stolen och bläddrade i en portugisisk skvaller tidning - man ska ju börja någonstans! Min frisör kom och masserade håret lite då och då..blev lika förvånad varje gång eftersom han inte kunde engelska så var det som att han bara smög upp bakom mig och började massera :) Måste erkänna att jag var lite nervös när jag till slut fick flytta mig till en stol framför en spegel och han skulle plocka bort handduken från mitt huvud.. Blev lättad över att se att det faktiskt var brun färg som han hade lagt på och jag är väldigt nöjd med resultatet! Det var kul att vara blondin för en stund, men mitt rätta jag är ändå brunett!


Mera Mat


Det är många i klassen som bloggar nu under utbytesterminen. Vi tycker att detta är väldigt trevlig och vi försöker att följa alla från olika delar av världen. Poängen med att klargöra detta är att många av er verkar pugga väldigt mycket och flitigt. Medan ni kämpar på med erat så verkar våra hjärnor fortfarande vara inställda på semester och den senaste tiden har vi ägnat mestadels åt att konsumera diverse föda. Vi gör ju nästan inget annat är äter! Idag har vi vart på Kinabuffé, även denna gång var det All you can eat som gällde så nu är vi återigen väldigt mätta... Om vi inte skärper till oss snart, både vad gäller motionen och kosten, kommer vi att vara cirka tio kilo tyngre vid hemfärd... Det är därför SKÄRPNING dom gäller för LundLundberg.

Annars har dagen spenderats på skolan. Två lektionen i European Law och en i Macroeconomic Policies. Det lilla vi trots semesterinställningen ändå får pluggat och gjort kan vi faktiskt tacka Pär för. Han peppar och mutar emellanåt med jordgubbar, vindruvor och kaffe om vi är duktiga och jobbar på bra!



 

 

 


Onsdag


Efter en mycket seg start på dagen bagav vi oss till skolan för en lektion i Microeconomic Policies. Uppgifterna som vi kämpat med skulle tyvärr också lämnas in. Vi kan ju inte påstå att vi är särskillt stolta och nöjda över resultatet direkt men nu är det i alla fall över. Frågan är bara om lärarinnan kommer att skratta eller gråta när hon ska rätta spektaklet... Nu har vi precis kommit hem igen efter dagens middag som intogs i Oriente.





En trevlig natt


Igår kväll skulle vi lära alla invånare i huset att sjunga svenska snapsvisor. Vi skrev ner allt för att göra det hela lite lättare. Oskar tyckte dock att det var bättre att lära dem visorna på engelska istället...han har själv översatt...

Arm in angle. Eyes in the sky.
It was ment to be. Whiskey and pure liquer.
Our goal. Alcohol.
Cheers for those who can stand it.





Dagens Middag



PastaÄLGAR med lufttorkad skinka, mozzarella, pesto, tomat och ruccola! =)




Fuktigt värre



Vi kommer att mögla bort innan det här är över och hösten har knappt börjat än. Det har regnat till och från i två dagar nu och det resulterar i att allt är mer eller mindre blött. Tvätten kommer aldrig att torka, det spelar ingen roll om vi hänger den utom- eller inomhus. Detta i sin tur gör att vi inte kan duscha för vi har inga torra handdukar! Vi får helt enkelt gå fuktiga och kladdiga vi också... Till och med alla böcker och papper är fuktiga, vi har räknat lite på vår microuppgift idag men blyertsen fastnar knappt på papperet...

Nu har vi precis kommit hem från skolan och Pär som står för matlagningen idag är i full gång i köket! Annars håller vi på och förbereder oss för kvällen som förhoppningsvis bjuder på ett och annat glas med Sangria!





Ett regnigt Lissabon


Egentligen hade vi tänkt ta en liten dagstripp till Setubal idag men då vädret inte var det bästa bestämmde vi oss föra att åka till Colombo för lite shopping istället. Förmodligen var det tur att det regnade imorse för nu har vi uppmärksammat att det är röd dag här idag så vi hade nog fått vända hem på en gång igen om vi tagit bussen till Setubal då allt utom köpcentrumen är stängt! Slösa och Slösa har i alla fall varit i farten idag...vi kanske skulle behöva gå en kurs hos Annelie eller någon annan lite mer sparsam person!


Igår skulle vi till Cascais för att sola och bada men eftersom vädret inte var det bästa då heller åkte vi dit och picknickade lite istället! =)








Kanelbullens Dag!


Svärmor har bakat!



Löptur


För andra gången under denna Sverige-helg har jag dragit på mig löparskorna och gett mig ut på en kort löprunda..med betoning på kort! Man skulle kunna tro att jag både kedjeröker och har drabbats av astma under min månad i Lissabon. Om det inte vore för att Henrik tränar inför multisport SM så hade det nog inte blivit någon motion för min del heller, men det är ju faktiskt inte lika kul att ligga kvar i soffan när den andra halvan är ute och springer upp och ner för berget! Det har förstås inte blivit berget för min del, utan jag har med fördel valt den lite plattare rundan vid vattnet och genom fårhagarna :) Det är faktiskt betydligt roligare att springa i skogen i sällskap med fåren och påhejandes av kossorna än på kullerstensgatorna i Lissabon med sällskap av de äckliga gubbarna. Igår blev jag till och med omsprungen av en räv, inte varje dag!



Sightseeing



Vi har under dagen vandrat runt i Lissabons gränder. Shoppat, fikat och myst! Pär har även pallat sin första lime! Efter hemkomst har vi också impulsköpt en resa till Prag. Så nu har vi en weekend i mitten av april att se fram emot! =)



 

 


Fika


Hemma hos Andre och Sandra bjöds det idag på nybakad äppelpaj, kladdkaka och kaffe! Som vanligt slutade det med att killarna, likt små barn när det på julafton är dags för klapparna, fastnade i cykelköpsdrömmen framför datorn..




Nu ska jag gå ut i kylan (!) och se hur det går för Henrik och Pelle som försöker byta olja och oljefilter på vår nya bil!

//Jessica


Karameller



103 kronor lösgodis fick jag leverarat i går ! Mycket gott !





Väntan är över



Nu åker jag till flygplatsen och hämtar Prinsen !




Expresstaxi


Vi åkte förresten Taxi i gårkväll. Det var väldigt mycket trafik och vi kröp sicksackandes fram mellan alla bilarna. Efter ett tag vart vi lite otåliga och frågade chauffören, mest på skämt och bara för att fråga, om det inte fanns någon möjlighet att köra lite fortare? Han la sig då omedelbart i bussfilen och gasade på...riktigt så snabbt hade vi kanske inte tänkt oss...




I går kväll...



...hade jag tänkt att jag skulle ligga hemma i sängen för filkmtittning och i bästa kanske till och med lite plugg. Jag hade precis duschat och laddat upp med cocacola och vindruvor när det knackade på dörren. Ville jag följa med ut?! Självklart följde jag med ut..varför ska jag sitta hemma när ingen annan gör det?!



Oskar hade ätit All you can eat Sushi...




Morgonpromenad i Holm







Lyckan är gjord!


Titta vad jag hittade idag! Jag har så länge jag kan minnas letat efter de i Svergie ickeexisterande VITA Conversen i storlek 35. Nu är jag änligen en mycket lycklig och stolt ägare till ett par! Som jag har längtat!



För övrigt så är jag nu ute på egna äventyr eftersom Jessica åkte hem till Svergie över helgen. Närmare bestämt Östersund och Holm. Jag säger bara en sak om detta...och det  är Skynda dig tillbaka! Det är inte det roligaste som ensam svensk blond tjej att vara ute och promenera på gatorna här i Lissabon. De portugisiska gubbarna, karlarna och pojkarna är tillräckligt jobbiga när man är två...när man är ensam är det fruktansvärt. Vi har svurit över detta i en månads tid nu och vi bara retar upp oss mer och mer hela tiden. Ni skulle se spektaklet...alla glor så att man tror att ögonen ska trilla ut. Byggarbetsplatsera stannar upp, vuxna karlar smyger upp och ska viska saker i örat på oss, andra lockar med konstiga ljud precis som om vi vore små kattungar eller nått... och till och med poliser som visslar och gör slängkyssar...borde inte dom förebygga detta istället? Vad vill dom? Det är äckligt, vidrigt och ouppfostrat. Någon kommer snart att åka på en propp.


Hopplöst fall...doktorn grät


Vi ger oss...det går bara inte. Det spelar ingen roll hur många gånger vi försöker räkna ut uppgifterna, vi har ändå chansat 100 gånger på vägen till svaret så vi har tillslut ingen aning om vad som verkligen är rätt eller vad vi endast har stoppat in i formlerna för att vi tyckte att det passade för stunden...Det blir som när man sitter och skriver tenta där hemma i Umeå. När man inte har en aning om vad man ska svara på en fråga men man chansar och skriver dit nått ändå. Man skriver och skriver och tillslut tycker man att man åstadkommit nånting riktigt bra, det låter liksom så där övertygande och rätt...man är riktigt nöjd fast än man bara hittat på och chansat... precis så känns det nu...vissa stunder ikväll har vi varit riktigt nöjda med oss själva...vi har tittat på vår uträkning som är inne på den tredje sidan med siffror, bokstäver och krumelurer och kännt oss riktigt till freds. För en liten stund...tills vi kommit på att allt bara är renodlade chansningar och påhitt från vår sida! Eftersom vi inte är helt säkra på vad de frågar efter eller vad som egentligen är svaret misstänker vi också att vi många gånger, precis som hemma, krånglar till det alldeles för mycket. Inte kan vi kontrollräkna heller eftersom det mest bara är bokstäver hit och krumelurer dit...vad hände med de gamla hederliga siffrorna?? Så nu ger vi alltså upp...i alla fall för stunden...vi har skickat ett mail till vår kära lärarinna och frågat om vi verkligen måste lämna in alla uppgifter. Vi har nämligen fyra stycken inlämningsuppgifter under denna termin var av endast en kommer att räknas in i betyget så har vi tur så slipper vi faanskapet i alla fall för stunden...Varför göra jobbet nu om man kan skjuta det på framtiden?! Vi jobbar ju ändå som bäst under tidspress...eller hur var det?!




RSS 2.0