Plugg Godis & Sangria





Korkade??



Idag känner vi oss dummare än någonsin. Vi har ju som ni vet en inlämningsuppgift i Microeconomic Policis som ska lämnas in på tisdag nästa vecka. Vi har mest bara sneglat på papperat och tänkt att det där ordnar sig bara vi sätter oss ner och tar tag i det ordentligt...Sagt och gjort, klockan nio i morse satt vi redo med miniräknare och linjal för att hinna klart tills vår enda lektion för dagen som började 15.30. Dock gick det inte riktigt som vi hade tänkt oss. Vi började med första frågan och hoppade snabbt vidare till nästa då vi insåg att vi inte hade en susning om hur vi skulle göra...vi förstår knappt vad dom frågar om...Från andra till tredje, från tredje till fjärde, från fjärde till femte...VI FATTAR INGENTING... Under fem hela timmar var det enda vi åstadkom några enstaka nyttofunktioner. Är vi dumma i huvudet eller har vi helt enkelt inte grundat med tillräckligt många micropoäng?! Läraren som tydligen haft problem med okunniga studenter tidigare erbjöd oss att byta till en annan lättare kurs i microekonomi...som hålls på portugisiska!!! Som om vi skulle förstå mera då...NEJ!! Vad tänkte hon med?? Vi sitter nu som två gigantiskt stora frågetecken men skam den som ger sig...Uppgiften SKA lämnas in  och den SKA göras klar idag. Om det så ska ta hela natten...

Vi har förresten letat efter ett ställe att köpa frimärken på i typ en veckas tid nu utan någon större fram gång men titta vad vi hittade idag! En gigantisk postlåda med frimärksautomat! Vi går förbi den varje dag på vägen till skolan men först imorse uppmärksamade vi vad det var för något! Breven läggs i på baksidan!





Mätta i magen


Idag har vi varit i skolan hela dagen och den här gången kämpade vi oss igenom alla fem av fem lektioner. Vi kan intyga att man är ganska så trött i huvudet när man suttit på tre lektioner i rad, det vill säga 4.5 timmars föreläsning, utan rast! Vi har även varit väldigt produktiva mellan resterande lektioner då vi suttit och läst eller kämpat med Microeconomic Policiesuppgifterna så ikväll var vi väl värda en riktigt god middag! Vi lämnade skolan strax innan klockan åtta och styrde kosan mot en för oss nyfunnen Sushirestaurang i närheten av vår lägenhet. All you can eat resultarade i att vi nu är väldigt mätta i magen...Tror att vi beställde in närmare 25 olika sorter! Fantastiskt gott var det i alla fall och vi kommer med största sannolikhet att återvända inom en snar framtid!






Ett bra avslut på dagen

 


Tillfällig lycka kan definitivt köpas för pengar ! Allt annat är skitsnack !

 




Grattis på födelsedagen pappa!






//Jessica


Snälla hjälp oss!!



Finns det någon vänlig själ där ute som skulle kunna hjälpa oss med detta ?
Vi skulle vara evigt tacksamma !





En hälsning hem


Vi skriver vykort ! Om ni också vill ha en liten hälsning kan ni skriva adressen i kommentatorsfältet så ska vi se vad vi kan åstadkomma !





Fala português??


Idag har vi varit på den första lektionen i portugisiska. Det var grammatik hit och grammatik dit. Det var diftonger hit och diftonger dit. Det var accenter hit och det var diverse andra figurer och krumelurer dit. Varför kan vi inte bara få lära oss några användbara fraser och meningar så att vi kan göra och förstådda och förstå vad dom säger till oss?!? Vi förstår faktiskt inte att hur ett ord ska uttalas bara för att det sitter en pinne eller vågliknande sak över, under eller brevlid bokstäverna. Det kommer ta 100 år! Minst. Lär oss uttala orden på en gång istället! Vi är ändå inte här tillräckligt länge för att lära oss alla regler om dittan och dattan...Som om detta inte var nog så har vi även hemläxor, gruppövningar och presentationer att genomföra...Vi får försöka att lära oss själva istället! Det var den första och sista lektionen i portugisiska.

På vägen hem passade vi på att handla lite mat...Insperationen och fantasin lyste dock med sin frånvaro så det blir en väldigt enformig meny i veckan...






Och så lite spill...


Vi instalerade oss i köket ikväll. Så mycket plugg som möjligt stod på schemat.



Det är Sojamjölk...inte gammal mjök...ganska dekorativt faktiskt!


Söndag


Jessica har återigen tagit tåget ut till Carcavelos för att jobba på brännan. Själv tog jag en riktig sovmorgon dagen till ära innan jag vid 12tiden äntligen tog mig ur sängen och gick ut en sväng för en söndagsfika med Annelie och Jonas! Nu sitter jag hemma i sägen igen och försöker skriva ett PM om " The founding fathers of the EU " Inget stort arbete egentligen men allt tar så mycket längre tid när man måste tänka på engelska! En sväng till " mini priset " har jag också hunnit med så ikväll blir det än en gång PastaCarbonara till middag =)






Folk fikar väldigt mycket här i Lissabon. I princip varje gatuhörn finns det små konditorier med fantistiska utbud av kakor, bullar, tårtor och alla andra tänkbara bakverk och brödsorter. Till detta ska det självklart drickas Cappuccino...en trend vi inte riktigt annammat än men så småning om kanske vi klimatiserar oss till det också!




Höst


Ibland kan det vara svårt att förstå hur ett helt land kan acklimatisera sig så..vi nämnde tidigare att det är vinterkläder i butikerna och de portugisiska mäniskorna går i både långbyxor och koftor även om det är närmare 30 grader! Fast det konstiga är ju att om vi tittar oss omkring och inte tar hänsyn till värmen, så ser det faktiskt ut som höst..tänk om träden i Sverige var acklimatiserade efter portugisiskt klimat..då skulle det se ut som om det ständigt var vinter!


 

 

 


Bye bye sockan


Efter att ha använt en sock som kamerafodral till min nya kamera i några månader har jag äntligen införskaffat en nyare och finare sovsäck till den!

 


//Jessica

 


Två hål rikare


Vi gillar ju det här med impulsgrejer så efter kvällens plugg med tillhörande middag blev det två nya hål i örat på den ena av oss. Den andra har redan så många att det inte fanns plats för några fler, även om det ryckte rejält i håltagarnerven! Vi ber på grund av detta om förlåtelse till mamma Eva...men dom går faktiskt att ta bort...och vi kar köpt en väska till dig som kompensation!

Vi kämpar men förstår inte riktigt ändå... Kvällens kanske inte så glamorösa men desto godare middag!

 

 


Vi är aningen avundsjuka...



...på Annelie som just nu är på flygplatsen för att hämta upp sin sambo Jonas. Vi vill också kramas. Ha en trevlig helg säger vi till er så ses vi på tisdag igen! =)

Vi tog i alla fall tunnelbanan till Santa Apolonia i förmiddags för att spendera dagen på marknaden som ställs upp där varje Lördag. Det var dock inte riktigt som vi föreställt oss att det skulle vara. Marknaden visade sig mer vara en jättestor loppis med diverse prylar och gammal skit. Några fynd gjorde vi i alla fall men promenarade ganska snabbt ner till stan istället och sedan upp på nästa berg för en tur till Bairro Alto. Vi har tidigare bara besökt detta ställe nattetid på våra barrundor, så vi tänkte att det kunde vara roligt att se hur det verkligen ser ut! En mycket god lunch i form av sallad och mycket strosande senare är vi nu hemma igen för att vila lite middag innan vi, tro det eller ej, ska spendera lösdagskvällen tillsammans med kurslitteraturen i Microeconomic Policis. Vi har läxa tills på tisdag så det är lika bra att vi börjar i tid!


Terassen


Vi gick ut och strosade lite nu på eftermiddagen och bestämmde oss för att leta oss tillbaka till Terassen som vi besökte förra veckan. Den ena branta trappen efter den andra klättrade vi uppför och tillslut hittade vi rätt! Ett mycket trevligt ställe med utsikt över både staden och vattnet!





Nytta med nöje


Efter lite fixande på skolan i förmiddags åkte jag, som Kristina skrev tidigare, till stranden. Det går inte riktigt att jämföra Umeå´s Lindéll med Carcavelos..eller..?!



Nu känner...


...jag mig som en riktig student igen... Jessica åkte till stranden och jag och Annelie tog en riktig långpromenad imorse. Tanken var att jag sedan skulle sätta mig och plugga, på riktigt, för första gången sedan i början på juni faktiskt! Men majoriteten av er vet ju hur det brukar bli. Plötsligt känns diskningen och städningen inte så tråkig och hopplös längre! Jag har nu, istället för att göra vad jag borde både diskat, hängt tvätt och tvättat ännu mer, dammtorkat och sopat golven...så jag har ju i alla fall inte legat på latsidan! Och nu har jag hittat något ännu roligare att sysselsätta mig med... men jag ska läsa Micro också, snart...





Vår härliga Torsdag


Klockan hade hunnit bli näst intill nio när vi knatade iväg till skolan imorse för en praktiskt lektion i European Law. Lite oroliga var vi eftersom vi misstänkte att Hitlerhäxan skulle vara ganska så hård. Men den här gången visade sig magkänslan ha fel. Nu undrar vi istället om vi inte kan få läsa European Law vaje dag, eller om det finns en möjlighet för att just Hitlerhäxan kan hoppa in som föreläsare på de två andra kurserna vi läser också! Efter lektionen i fråga anser vi även att hon förtjänar ett lite mer positivt klingande namn så vi ska ta reda på det riktigt tills nästa gång hon har anledning att nämnas!

Efter detta återvände vi till kopieringskontoret. Då vi insett att det var en omöjlighet att få hela boken kopierad hade vi förberett en lapp med endast de rekommenderade sidorna. En minskning från 1400 till 300 sidor. Svaret var att endast 30 sidor var lagligt och acceptabelt men med vår svenska charm lyckades vi ändå förhandla oss till 100 sidor! Tanken med detta var att vi skulle kunna låna om och lämna in boken för kopiering så där var annan dag tills vi erhålligt allt vi behöver men när vi några timmar senare gick för att hämta ut de 100 första visade det sig att de hade kopierat allt på en gång så nu slipper vi det bekymmret! Om detta beror på att de favoriserar och tycker om oss eller bara vill bli av med oss så fort som möljligt har vi inte riktigt förstått!

För övrigt så fortsätter temperaturen att ligga på dryga 30 grader. Vi svettas och vill helst ha så lite kläder som möjligt på oss. Portuguserna själva är där emot av an annan åsikt och anser att om det är slutet på september så är det höst, och om det är höst så ska man ju faktiskt ha ordentligt med kläder på sig också... Medans vi har klänning och sandaler går de gärna runt i både jeans, strumpbyxor, kofta och stövlar eller kängor... Vi försår verkligen inte hur dom överlever! Då vi hade en ett tre timmars långt lektionsuppehåll idag gick vi bort till Zara, som ligger väldigt nära skolan, för att fördriva tiden lite. Vi slogs då av att skyltfönstren enbart pryds av vinterjackor, mössor och halsdukar och inne i affärerna ser det undefär lika dant ut! Behöver man någonsin så mycket kläder i Portugal?! Trots detta gick vi tillbaka till skolan med var sin påse i handen!

Nu på kvällskvisten hade Erasmus ordat middagsbjudning för oss utbytesstudenter. Vi var inte så många men trevligt hade vi alla fall. God mat fick vi också! Biff och  pommes med stekt ägg och mycket sås! Vid halv 11 tackade vi dock för oss och vände hemåt och promenaden hem ikväll var nog faktiskt dagens höjdpunkt! Efter att under hela den ohygglig varma och svettiga dagen i skolan önskat att vi skulle få springa en sväng i vattningsanordningen utanför föreläsningssalen fick vi nu äntligen chansen...om än i lite annorlunda tappning! Man är faktiskt bara ung en gång och vi hade ångrat oss om vi inte hade gjort det...Våra kamrater och övriga förbipasserande fick sig också ett skratt för livet! För att ha något att skylla på så vill vi även hänvisa till Skellefteås vinst och Timrås ickeförlust i premiärmatchen...värt att fira!



Värmebölja


Vi håller på att smälta bort! Sommaren har kommit tillbaka och vi har under dagen haft en temeratur på cirka 36 grader. Nu på kvällskvisten har den i alla fall sjunkit till 29... Vi svettas!

Idag gick vi till kopieringskontoret för att hämta ut boken som vi lämnat in men fick då höra att att kopieringen, som vi i och för sig misstänkt sedan tidigare, var olaglig och eftersom det varit kontrollanter på skolan vågade personalen inte kopiera åt oss. Dom erböd istället att fota två exemplar av en äldra upplaga av boken som dom hade i arkivet sedan tidigare så nu får vi fråga hitlerhäxan om detta fungerar lika bra. I värsta fall får vi väl köpa hela spektaklet.

Efter skolan tog vi IKEAbussen ut till Comersial för middag och lite shoppning. Vi hittade en mycket trevlig butik med diverse plotter och prylar och vi blev, som ni kan se nedan, som tre exalterade fjortisar! Var sin väska rikare och en äkta Starbuckskaffe senare vände vi återigen hemåt =)



Best Friends Forever och massor med örhängen!!



 


Trollhår


Idag börjar vår enda lektion inte förrän klockan 15.30. Vi hade först tänkt ta IKEA bussen bort till Alegro shoppingcenter, men vi har tagit sovmorgon istället och skjuter på resan till Alegro och Starbucks! Ska fixa med lite grejer här hemma nu, men sen traskar vi nog iväg till skolan lite tidigare för att återigen tampas med alla utskrifter som ska göras! Att vi uteslöt IKEA gav Kristina tid över för att ta sig an och borsta sitt hår.. det händer inte allt för ofta. Det brukar vara envisa tovor som talar om att det nog är dax igen! Sen att resultatet blir ett stort trollhår är förmodligen också en av anledningarna..




Mirza med kniven



Kvällen i några bilder !







Fyra av fem...


...lektioner är väl ändå godkänt?! Vi har inte använt våra två kloka på så länge att vi blir helt slut av att tänka så här mycket och intensivt! Sista lektionen beslutade vi oss därför för att hoppa över...Man ska ju inte gå ut för hårt! Skolan har även drabbats av sitt första svininfluensaoffer så vi tänkte att det var lika bra att gå hem...Vi vill ju verkligen inte riskera att bli smittade vi också! Men ni där hemma behöver inte oroa er för detta skedde tydligen redan förra veckan. Vi tog bara det säkra före det osäkra! Nu ska vi ner till Annelie på middag och sen vidare till Oskar för lite Sangria =)


Frukost på skolan i sällskap med ödlorna!


Nästan som natten


Man kan nästan inte tro att det är sant men det är det. Klockan är sju och vi är, kanske inte pigga och glada men i alla fall vakna och påklädda. Redo att gå till skolan för vårförsta praktiska lektion i Microekonomi som börjar klockan åtta. Vi har packat både penna, sudd, linjal och miniräknare för att vara så den säkra sidan. Senare på schemat står European Law, mera Mirco och avslutningsvis två lektioner i Macroekonomi innan vi tackar för oss och går hem klockan åtta ikväll. Sommarlovet och semestern är nu definitivt slut...




Lägg märke till påsarna...


Kvällsfika


Krämbulle & cheesecake med mandel =)





Utspritt



Jessica åkte till stranden. Kristina till humanistinstitutionen för den första lektionen i portugisiska och Annelie till skolan för grupparbete. Stranden var kanon, portugisiskan var inställd och skolan var allmänt tråkig. En kort men korrekt beskrivning av dagen!

Eftersom det inte vart någon första lektion i portugisiska tog jag mig själv i kragen och gick till biblioteket för att låna böckerna som ska kopieras. Hittade i alla fall en av tre och lånade hem den för att börja läsa innan jag tänkte ta tag i kopieringen imorgon. 1400 sidor om europerisk lagstiftning, givetvis på engelska! De 37 första sidorna var rekommendationen inför morgondagens föreläsning och jag har nu tagit mig igenom i alla fall 22 av dessa! Det är inte precis skönlitteratur...

 

 


En salig blandning


Annelie lagade en fantastiskt god carbonara och den svenska tjejen, Catarina, visade sig vara mer än trevlig! Hon pratade skånska och vi, tydligen väldigt bred, norrländska vilket ledde till väldigt många: va? och ursäkta?! men roligt hade vi! Eftersom hon är uppvuxen här i Portugal pratar hon självklart flytande portugisiska vilket vi utnyttjade till max och passade på att lära oss så många ord vi bara kunde. Vi får väl se hur många vi kommer ihåg imorgon, det där med portugisiskt uttal är väldigt krångligt, men nu kan vi i alla fall säga allt vi behöver för att beställa en baugette med tillbehör i fiket på skolan!

Senare dök även Dimitri, fransmannen i Annelies lägenhet, och Oskar med kombosar upp. Kajsa från Estland och Peter från Polen. Han heter egentligen inte Peter men vi kommer aldrig ihåg vad det ska vara så vi kallar honom för det! Detta leder alltid till en salig blandning av språk då alla vill lära sig att säga och uttala olika saker! Så nu kan vi i alla fall enstaka ord på polska och estländska också!






Vi ber om ursäkt för bildkvaliteten men alla kom i alla fall med...


Färgmatchning


Det syns kanske inte sådär jättebra men jag kan intyga att det är ganska illa...Den äldre, klokare och och mer erfarnare av oss hade i alla fall vett till att smörja in ansiktet!




Vi samlar på brunfärg



Vi åkte till standen idag. Annelie hade tyvärr ont i halsen och stannade hemma. För första gången utan solskyddafaktor blev vi i alla fall aningen rödare än innan! Tur med vädret hade vi också, knappt ett moln i sikte och cirka 25 grader =) När vi kom till standen i morse var det extremt lågt vatten men det ordnade upp sig under dagen så att vi kunde bada fram mot eftermiddagen. Ikväll blir det svenskmiddag i Annelies lägenhet. Vi har pratat med en annan svensk tjej från Skåne som pluggar här i Lissabon på institutionen för de humanistiska ämnena och hon dyker förhoppningsvis också upp!





Mera Skor!







Varför bergen?!


Våran hyresvärd hejar alltid väldigt glatt och frågar hur vi mår när vi springer på varandra i trapphuset. Vi svarar att vi mår jättebra och ställer självklart samma fråga tillbaka. Han svarar då att "Jo, det är väl okej..." Nästa fråga blir då automatiskt "Jaha varför bara okej?" och det är nu som vi kommer till det kluriga... Svaret vi får är alltid "Jo jag skulle ju kunna vara på ett berg just nu istället"...? Vad menar han med detta? Är det någon form av portugisiskt ordsråk eller är det helt enkelt så att han tycker om att vandra i bergen?! Vi bara nickar instämmande och går därifrån...




Setúbal


Efter bara fyra timmars sömn ringde våra väckarklockor imorse. Vi hade tidigare i veckan bestämt att vi skulle ta en dagstripp till hamnstaden Setúbal idag och vi kunde ju inte låta en härlig utekväll igår förstöra det! Efter lite tunnelbana, färja och buss var vi framme vid vårt mål.. :) Har tillbringat dagen med strosande i mysiga gränder, shopping och god mat så klart!







det finns mycket att välja mellan! Båda våra mammor skulle förmodligen kunna spendera
x antal timmar i glitterbutiken..

 










Nu ikväll blir det bara lugnt, vi är inte direkt i tipp topp form idag så våra kroppar behöver förmodligen en natt med tolv timmars sömn för återhämtning!


En trevlig kväll


Vi hade en bra kväll i kväll !




Två filtar fick vi med oss hem...



Nattmat hemma i lägenheten!


Kvällsnöje


Ibland känns livet bara så himla bra! Vi blir liksom förvånade själva över hur bra vi har det här i Lissabon. Att Annelie flyttade ner till våningen under oss visade sig vara ganska bra ändå. Nu mera huserar vi svenskar i tre av tre lägenheter här i huset och vi har så fantastiskt trevligt tillsammans med våra lägenhetskamrater. Just nu sitter vi i Annelies kök tillsammans med den nyinflyttade fransmannen och dricker sangria och senare ska vi möta upp med alla de andra utbytesstudenterna på en bar en bit härifrån. Vårt kollektiv har liksom växt från att vara endast en lägenhet till ett helt hus. Alla dörrar står öppna och alla kommer och går som de vill! Fantastiskt! Vi har även fått reda på att Greenday spelar här i Lissabon redan nästa vecka och Muse i slutet på november så självklart ska vi försöka att få biljetter till båda dessa evenemang.

Vi ångrar inte för en sekund att vi ansökte om att få studera här i Lissabon och vi ångrar inte för en sekund att vi verkligen åkte hit till Lissabon,  även om vi lämnade många av er nära och kära där hemma i Sverige. Särskillt Prinsen och Jessicas älskling är extra saknade men vi har så otroligt roligt att det är värt hela uppoffringen! Vi kommer förmodligen aldrig att glömma tiden vi spenderar här i Lissabon! Vi har det fantastiskt bra =)





Dagens fynd!



Tinto de Verao. 0.18 Euro. Väldigt billig förfest !






Såssubstitut


Som utlovat kommer här en bild på matlagningsgrädden!




Så var vi bara två kvar


Idag har Annelie har lämnat vårat lilla svenskkollektiv för ett större rum i lägenheten snett under oss =(  Det är ju inte jättelångt men i alla fall längre än förut... Dock har vi ju nu lite mer yta att leka på och redan ikväll ska vi inviga "vårt" nya kök! Vi hoppas verkligen att spisen en trappa ner ska vara lite mer användbar än den stenåldersspis som finns här uppe. På med gasen och dit med tändskickan liksom...vi måste be Konrad om hjälp varje gång!

Sen har vi också insett att en av de kurserna som vi tänkte läsa, Global Economy, motsvarar en av de kurserna som vi redan läst hemma i Umeå så tanken var att vi skulle byta till en annan idag. Strategy hade vi tänkt oss men den kursen hade endast plats för en ytterligare student så nu har vi bestämt oss för att endast läsa tre kurser. Vi kommer med största sannolikhet att ha händerna fulla med plugg ändå så det kanske var lika bra och vi har ju sedan tidigare samlat på oss några extra poäng så det medför inga större komplikationer! Nu har vi bara mer tid till allt det roliga här i Lissabon!




Tomt...



Takterassen



Vår annars så vänlige och tillmötesgående hyresvärd har kläckt ur sig att det finns en takterass! Varför har vi då inte vetat om och utnyttjat detta lite bättre?!? Jo för att han har valt att undanhålla informationen med flit...Han tror att om vi är tillåtna att vistas på taket kommer att ha en massa fester! Icke säger vi och frågade snällt om han inte kunde göra ett undantag? Vi skulle väl i alla fall kunna få använda terassen på dagtid? Han skulle fundera på saken och tillade att han i sånna fall måste städa trappen först...vilket han i och för sig skulle behöva göra ändå...men för detta ändamål kan vi faktiskt tänka oss att hjälpa till! Vi gissar att det tar en stund annars...





Seger!!!



Vi har tagit revanch på det lilla äcklet. Det visade sig att han inte alls bodde bakom badrumsskåpet utan bara huserade i skurmoppen, placerad alldeles brevid. Men nu kunde han inte gömma sig längre. Utrustad med skurmedel och hårspray gick vi till attack och vi är återigen endast fem hyresgäster i lägenheten! Han hade inte en chans! För att vara på den säkra sidan och inte riskera att de närmast sörjande skulle dyka upp till begravningen så spolade vi ner odjuret i toaletten! Det ska tilläggas att badrummsgolvet numera är väldigt halt... Helt plötsligt så dök även vår sambo, den mystiske italienaren, upp. Vi har knappt sett röken av honom sen vi flyttade in men han visade sig vara en riktigt trevlig prick! Han berättade även att han under sin tid här i huset stött på, och även tagit död på, två kackerlackor...anledningen till att han inte berättat detta tidigare var för att han trodde att vi skulle bli rädda...kanske var det lika bra!

Förutom detta så har vi varit ute och firat Mirzas 21års dag med en öl ikväll!






Mycket glada och nöjda tjejer! Titto och födelsedagsfirarna!




Den ena av oss...



...är aningen mer ordningssam än den andra...




Så nu vet in vad Kristina ska göra den närmaste timmen!


Mera papper


Det finns EN kompieringsmaskin på hela skolan! Man köper inte sin kurslitteratur här som man gör hemma i Sverige. Istället lånar man boken och kopierar upp den. Det låter ju bra i teorin men till saken hör att man inte får kopiera själv. Om man vill ha något kopierat eller utskrivet, vare sig det handlar om ett papper eller en hel bok, går man till kontoret för detta där det finns två stycken anställda för att sköta jobbet. Tror ni att det blir långa köer?! Japp, det blir det! Vi kopierade idag vårt första kompendium, ledladdat från internet på 331 sidor. Detta tog cirka 30 minuter och vi antar att det tar ganska så mycket längre tid när personalen ska stå och kopiera sidorna ur en hel bok...Men är det nått vi har förbättrat avsevärt sen vi kom hit så är det tålamodet!

Annars var dagens lektion i Macroeconomic Policies mycket bra och givande. IS kurvor dit och LM kurvor dit. Problemet är bara att de inte använder samma förkortningar som vi gjorde under den nationalekonomiska kursen hemma i Umeå så ibland sitter vi som två frågetecken, men även det klarnar förmodligen med tiden!





Måste vi flytta nu?!?



Jessica hittade en kackerlacka i badrummet i går kväll...stor som ett hus...eller i alla fall cirka sex - sju - åtta centimeter lång. Det där med storleksuppfattning är aningen svårt i situationer som denna. Trippandes på tå och aningen darrig på handen försökte hon förgäves fånga det lilla äcklet, samtidigt som hon upprepade frasen "Jag är inte rädd, den är inte farlig. Jag är inte rädd, den är inte farlig" i sitt huvud, men den smet in bakom badrumsskåpet... Nu besöker vi inte gärna badrummet i onödan, och aldrig utan att tända lampan först...

Idag har vi bara en lektion och den börjar först klockan fem! Vi tänkte därför passa på att uträtta lite ärenden. Först ner på stan och sedan vidare till skolan lite tidigare sär att börja kopiera papper och återigen besöka Student Office för en kursanmälan.



Där bakom bor den...eller dom?!?!


Mirza



GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN !


Transportens dag...



...har vi lärt oss att det är idag. Därför är alla tunnelbanor, bussar och spårvagnar gratis! Vi som ville använda våra nya tunnelbanekort som vi nu äntligen har fått fason på men vi får vänta med invigningen tills imorgon! Det vart en sen kväll igår, vi rullade inte hemåt för än vid femtiden imorse så det var trötta tjejer som gick till skolan idag. Två lektioner och lite solning på skolgården orkade vi i alla fall med!




Det finns lapplisor här också! Han visste nog inte vad skylten betydde...

Så här trevligt hade vi igår kväll!


Inget Internet


Vi ber om ursakt for att det blivit sa glest mellan inlaggen men vart internet i lageheten fungerar tyvarr inte som det ska. Vi har massor med bilder fran en mycket trevlig gardagskvall att visa! Vi aterkommer helt enkelt sa fort vi kan... nar det blir ar nu upp till hyresvarden!

Första dagen


Idag har vi börjat skolan på riktigt. Eller nästan i alla fall, eftersom de praktiska lektionerna börjar först nästa vecka så fick vi en liten mjukstart. På grund av detta så hann vi med en sväng till gymmet i morse vilket vi förmodligen kommer att ångra en smula när vi ska kliva ur sängen imorgon... Men trevligt hade vi i alla fall. Första lektionen startade halv ett, European Law stod på schemat och det verkar faktiskt vara en riktigt intressant kurs. Lärarinnan, som numera kallas för HitlerHäxan var till en början lite skrämmande, väldigt bestämd och aningen patriotiskt men vi tror att det kommer fungera kanonbra...rättvist och ordentligt! Lärarinnan på den andra föreläsningen, Microecomonic Policies, började med att tala om att man bör ha läst minst två terminer nationalekonomi för att klara kursen...Attans också tänkte vi, men hoppas på att det kommer gå bra ändå...Vi har ju Annelie till hjälp också om det skulle krisa! Den tredje kursen började inte direkt inspererande med det vart bättre mot timmens slut så det ska nog fungera det också!

Föreläsningarna här i Lissabon följer inte riktigt samma struktur som hemma. För det första går alla föreläsningarna kloss i kloss så folk kommer sent och ramlar in eftersom. Föreläsarna använder inte mikrofoner och pratar många gånger väldigt tyst eftersom de inte är så där jättebra på engelska... till detta ska tilläggas att dörrarna och fönsterna hålls öppna vilket resulterar i väldigt mycket oväsen...och till sist kan vi upplysa om att skolan ligger väldigt nära flygplatsen... Detta i sin tur för med sig att flygplanen går i skyttetrafik ovanför oss och även det låter en hel del... Hade det varit hemma i Sverige hade vi självklart påpekat problemet snarast men när man sitter i en sal med cirka 60 studenter, varav endast 5-10 är utbytesstudenter och endast två av dess är blonda små svenskor...då säger man inte gärna mer än man behöver!




En lång dag


Prick klockan tre var vi till baka för att lämna in ansökningarna till språkkursen, smidigt och fint gick det och vi promenerade videare till Nova för att göra ett nytt försök med bibliotekskorten. Även det funkade finfint och vi fortsatte till Student Office för att kolla om de kunde pressa in oss i det speckade schemat och hör och häpna, endast fem minuter senare gick vi därifrån med ett leende på läpparna. Nu skulle vi bara stanna till vid en av metrostationenerna nere på stan på vägen till gymmet för att få våra tunnelbanekort... klockan var kvart i fem när vi ställde oss i kön och den var enligt oss då jättelång...fan också, det skulle säkert ta en halvtimma... Exakt TRE timmar senare stod vi äntligen längst fram i kön... Hade vi vetat att det skulle ta så förbannat lång tid hade vi sjäkvklart inte ställt oss där från början, men har man redan köat i en timme går man inte gärna därifrån! Korten får vi i alla fall hämta ut under morgondagen och riktigt billigt var det ju också, 5 euro för den yngre av oss och 10 euro för de andra två. För en hel månads åkande med både tunnelbana, buss och färja! Till saken ska tilläggas att det där sista papperet som vi kämpade så med att få stämplat på Student Office var totalt onödigt i både Jessicas och Annelies fall. Det var nämligen bara för personer under 24 år som rabatten var giltig... Efter att ha räknat på fingrarna en stund frågar kassörskan Annelie hur gammal hon är... men de på skolan kan ju tydligen inte heller räkna... och gymmet hann vi ju inte heller med...

Nu måste vi passa på att belöna oss själva efter en riktigt effektiv dag. I slutändan fick vi ju faktiskt hela listan avklarad, även om det tog väldigt lång tid, och i morgon börjar skolan så det är sista kvällen av ledighet... korvgryta med pasta, sangria, öl och chokladkaka står därför på schemat. En riktig tjejkväll här på Rua da Ilha do Pico! =)


Papper hit och papper dit


Idag var planen att gå till skolan och fixa alla papper som behöver fyllas i och fås påskrivna. Vi hade en lista med allt som skulle göras och vi började med att gå till El Corte Ingles för att knäppa passfoton till bibliotekskorten, dock var vi lite tidiga så vi fick sätta oss och dricka en kaffe tills det öppnade. Väl på skolan började vi sedan med att fixa kårkorten, efter mycket spring i trapporna, upp och ner ett antal gånger hittade vi till slut kontoret och så långt gick allt väldigt smidigt då vi fick vägvisning av en engelsktalande tjej. Sedan var det dags för bibliotekskorten men då vi inte hade några passkopior med oss gick det inte att ordna för stunden. Vi gick videre till Student Office för att få påskrift och stämpel till formuläret för rabbaterade tunnelbanekort som sedan ska lämnas i på deras kontor nere på stan. Då det var väldigt mycket folk frågade vi om man behövde en nummerlapp för att få komma in och fick svaret att dom idag inte hade någon tid för utbytesstudenter och att vi fick komma tillbaka imorgon...Tack för det!

Efter det knatade vi vidare till universitet för de humanistiska institutionerna för att lämna in anmälan till den portugisiska spåkkursen som vi ska läsa. Promenaden tog cirka 15 minuter och vi letade oss fram till det hus vi trodda skulle vara rätt, vi hade dock fel och tanten i receptionen skickade oss vidare till en av de andra byggnaderna och hänvisade till våning fem. Fem trappor upp skickade dom oss vidare till våning fyra...sen vidare till våning sju. Nu hade vi kommit rätt! Problemet var bara att man endast kunde anmäla sig mellan klockan tre och fem under eftermiddagarna... Så kan det gå!

Nu är vi i alla fall hemma igen och väntar på att klockan ska bli just tre så att vi kan gå tillbaka och förhoppningsvis få allting ordnat. Skam den som ger sig! Efter det ska vi faktiskt besöka ett gym för att röra lite på dököttet. Annars kör vi mest på taktiken att vila oss i form...




Söndagsmiddag


Det vart söndsagsmiddag hemma hos Oskar på vångingen under igårkväll. Vi tänkte göra detta till en tradition här i huset. Varje söndag får en av lägenheterna stå för båda mat och disk. Så att vi andra bara kan glida in och njuta! Denna söndag var vi endast sju personer, en samling bestående av oss fyra svenskar och Oskars nya lägenhetskompisar, en tjej från Estland och en kille från Polen samt en av dennes kamrater. Dock kommer huset  att fyllas på med fler studenter under nästa vecka, när det för övrigt är vår tur att laga maten, så vi får se hur många det blir! Menyn idag bestod i alla fall av potatisgratäng med ugnsgratinerad kyckling samt sås och sallad. Till det vart det vitt vin, sangria och äkta polsk grogg!



Kycklingen, potatisen och kocken



Kajsa, Peter och Peters kompis med nått konstigt namn...



Den polska groggen bestående av vodka och äppeljuice samt lite, eller ganska mycket, spill !


En liten fundering...


...slår dom ihjäl djuren i affären när man köper dem eller tar man dom med sig hem livs levande? I en påse? Med vatten i? Och hur gör man då när man kommer hem? Kokar man ihjäl dom? Sådana här otroligt viktiga funderingar är oftast vad vi analyserar kring när vi väntar på bussen och dyligt...vi har mycket tid över!

 




Nytt försök


Vi svenskar är inte dem som ger sig i första taget! Fast idag tittade vi faktiskt ut genom fönstret innan vi bestämde oss för att göra ett nytt försök till stranden i Carcavelos. När vi kom fram såg det till en början väldigt lovande ut.. till en början alltså! Efter att ha haft sol de första 30 minuterna har dagen sedan mestadels gått ut på att kampas med molnen, vinden och känslan av att vilja ge upp och åka hem istället.. men att solens strålar tittade fram ibland gav oss tillräckligt mycket hopp om lite bränna på brännan så vi kämpade på större delen av dagen! Trots detta är det nog vår solskyddsfaktor som har tagit större delen av strålarna idag..  




Vackert men ack så irriterande..


Lördagsmiddag


Dagens middag bestod av skajdjurstallrik och pizza. Självklart berikat av en öl ! I onsdags när vi var på denna Italienska restaurang åt paret som satt vid bordet brevid oss denna skaldjurstallrik, vi tyckte att det såg mycket gott ut och vi tänkte att vi skulle prova den när vi gick dit nästa gång. Sagt och gjort, vi har pratat om detta hela dagen och bestämde redan i morse vad vi skulle äta till middag... Väl där blev vi lite tveksamma. Tycker vi verkligen om bläckfisk och kommer vi klara av att skala räkorna?! Så det slutar med att vi tänker om och tar var sin pizza istället samtidigt som Annelie och Oskar står fast vid sin sak och bestämmer sig för skaldjuren. Vi har nu smakat på bläckfisken och lärt oss att räkorna går att äta med skalet på... så nästa gång kanske vi är modigare!





Dagens fynd!






Shopping



Imorse klev vi upp och åkte iväg till standen i Carcavelos, vädret var en aning mulet men det brukar spricka upp så vi hoppades på det bästa. En kaffe vid strandpromenaden och två timmar senare började det istället att regna så vi fick packa ihop och åka hem igen, men vi gör ett nytt försök redan imorgon!

På grund av det dåliga vädret passade vi på att åka en sväng till Colombio, det stora shoppingcentret. Tanken var att bunkra upp med lite mat men vi hade ytterligare några påsar i handen innan vi återigen vände hemåt! Att solen håller sig bort är verkligen inte bra för våran budget... inte för att vi egentligen har någon men lite ekonomisk måste man ju i alla fall vara! Sen har vi fått frågan hemifrån om hur det ser ut med shoppingen för det manliga könet och vi kan "glädja" er med att det är lika billigt och förödande för eran budget också! :)



Den bästa strandbilden vi lyckades åstadkomma idag... Djuren finns till försäljning i mataffären samt alla byxorna vi fick med oss hem, tillsammans för en kostnad under 900 kronor!


Parkhäng


Vi hittade en jättemysig park idag när vi gick hem från skolan. Det kan hända att det blir en och annan pluggstund där =)





Ett litet tips...


...till er bilägare där hemma. Vi har lärt oss ett litet knep under tiden här i Lissabon, nämligen att varningsblinkersen är mycket användbar... Hittar ni ingen parkering så är det bara att slå igång den och ställa bilen på första bästa ställe. Både korsningar, rondeller och trottoarer fungerar alldeles utmärkt. Mycket praktiskt och behändigt!




Registrering


Nyss hemma från skolan ska vi nu laga lite mat. Väldigt trötta efter en mycket trevlig gårdagskväll promenerade vi bort till Nova de Lisboa strax före klockan nio imorse för att komma i tid och vara bland dom första till kursregistrering som började klockan tio. Runt elva var det äntligen vår tur och då stod vi ändå som nummer tio i kön... 146 studenter skulle registrera sig...Vi lyckades i alla fall pussla ihop vårat schema så att vi bara går i skolan tisdag, onsdag och torsdag. Tisdagen blir långdag från åtta till åtta men det kan en ledig frdag vara värd! Vi har efter många om och men bestämt oss för att läsa Microeconomic Policies, Macroeconomic Policies, Global Economy och European Law. Dom tre första kurserna kan tillgodoräknas som momenten på Nationalekonomi B så det känns kanonbra! Tyvärr hamnade vi i olika klasser på en av kurserna men det ska nog gå bra ändå!

 

Så här pigga och glada var vi imorse... fredagslektionen väljer vi bort =)



Vi har väldigt svullna fötter...



Fabian och Pascoal från Italien, vi lärde dem att skål i sverige traditionellt följs av "botten upp"...



Stian från Norge och lite skönsång...



Vår fantastiska Mirza, också från Norge



Sen vart det ölrace, Mirza gjorde som ni kan se en kämparinsats och det skandinaviska laget vann överlägset!


Första dagen


Nu har vi precis kommit hem igen efter den första dagen i skolan! När vi kom dit fanns det kuvert med namn på till alla, innehållande diverse information, kursschema och ett ID-kort med bilden vi hade skickat in tidigare! Efter välkomnstmötet fick vi gå på rundvandring där två portugisiska tjejer visade oss vart allting fanns och vart vi skulle vända oss om vi hade ytterligare frågor eller behövde hjälp. Skolan är inte så stor, endast en byggnad på fyra våningar men det är väldigt fint och det verkar vara en mycket trevlig och mysig atmosfär! På skolan finns det bland mycket annat i alla fall två barer/caféer , den ena inne i huvudbyggnaden och det andra på baksidan en liten bit bort med en liten uteservering. Ägarinnan till detta kafé verkade väldigt trevlig och hon välkomnade oss mycket väl, självklart på portugisiska då hon inte heller hon kunde någon engelska! Maten är billig och ölen kostar bara 5 kronor. Alkohol på skolorådet ar alltså inget ovanligt och vi gissar att det kommer att bli både en och annan EPP!





Ett av klassrummen, biblioteksingången samt en del av skolans innergård



Innergården, ett av ficken och uteserveringen



Vi passade på att ladda upp med en öl också =)

Nu sitter vi och försöker pussla ihop våra scheman. Vi ska ju läsa fyra kurser var och på alla kurser ska man gå på två lektioner i veckan, en teoretisk och en praktisk. Alla klasser går dock cirka tio gånger i veckan så man får själv pussla ihop så att allt stämmer och fungerar!

Klockan sju ikväll ska vi möta upp alla andra utbytesstudenter och gå på en middag som Erasmus ordnar och sen ska vi vidare på en fest klockan halv tio =) Vi hinner tyvärr inte skriva och lägga ut några fler bilder nu men vi återkommer senare!




Universidade Nova de Lisboa



Nu går vi till skolan. Välkomstmöte och upprop. Önska oss lycka till!


Till min fina Ida



STORT GRATTIS TILL 22 ! HOPPAS ATT DU FÅR EN FANTASTISK DAG !




En liten reflektion...


Det är konstigt hur fort man vänjer sig vid saker och ting... vi har inte ens varit här en vecka men det känns redan som hemma! Det känns som våran lägenhet och våra rum. Det känns som vårat kvarter. Det känns som våra gator när vi är ute och promenerar och idag när vi satt och drack kaffe kändes det som vårat café! Vi har lärt oss hur staden ser ut och vilka områden som ligger vart, vi har lärt oss tunnelbanesystemet och dess linjer och framför allt har vi lärt oss det alltid är uppför...åt vilket håll man än ska! Vi går inte fel lika ofta längre och vi använder bara kartan sporadiskt... Vi gör framsteg!

Hemma i Sverige funderade vi över hur i hela friden man kunde äta middag så sent, vanligtvis inte för än kl tio och vi tänkte att vi nog aldrig skulle vänja oss. Vi hade fel! Vi är redan fast i rutinen, aldrig middag före nio! Vi väntar tålmodigt på bussen och står snälla kvar i kön när kassörskan pillar sig i naveln eller disskuterar med tanten längst fram. Vi har lärt oss att framförhållning är något som inte existerar och vi vet att klockan åtta egentligen betyder kvart över...

Man tar seden dit man kommer och det går fortare än man tror!


Till Mamma Eva





Dom skrattar...


...åt oss...inte med oss

Eftersom våra kunskaper i det portugisiska spåket är väldigt begränsade blir det ofta väldigt tokigt och krångligt när vi ska försöka göra oss förstådda. Vi behärskar väl hittills ungeför tio ord så som tack, varsågod, vad är klockan och så vidare men saken är den att portugiserna själva om möjligt är ännu sämre på engelska... Imorse till exempel när vi skulle köpa en macka fanns det väldigt många att välja på och dom låg alla bakom disken med små skyltar på så att man skulle veta vad de innehöll. Ungefär fem minuter senare hade kassörskan tagit fram och visat alla mackor cirka två gånger och vi hade fortfarande inte sett någon med ost på, trots att vi hela tiden upprepade orden cheese och keso... Tillslut, när praktiskt taget hela fiket hade uppmärksammat oss och hade väldigt roligt åt det hela kände vi att det var dags att ge upp och det blev istället en macka med kyckling och skinka! Detta är numera ett ständigt inslag i går vardag!

Efter dagens tur till IKEA, som för övrigt hade slut på skarvsladdar, gick vi en sväng för att träffa Jessicas syster Linda och hennes familj. Dom stannar tills på fredag och åker sedan vidare till Brasilien! Väl nere på stan passade Jessica även på att köpa ett par skor. Ett par mycket felxibla i svart plast!



Mackorna och några fina tårtor vi såg idag!

 



IKEAbussen och lite mat för att känna oss som hemma! Samt Jessicas nya skor



Joakim, Isi och Nila =)


Dunder & Brak


Herregud vad det åskade här i morse!! Vi vaknade vid sjutiden och trodde att det var krig eller nått...regnet öste ner och braken var öronbedövande! Vi hade tänkt åka till stranden och jobba på brännan idag också men nu vart det inget av det, istället tog vi en sovmorgon och kanske blir det en tur till IKEA eller nått liknande senare, vi är nämligen i behov av en eller två skarvsladdar!

Tyvärr blev det inga kort tagna igår kväll så vi bjuder på lite bilder från vår omgivning istället!



Här bor vi! Lägenheten längst upp på hörnet samt utsikten från vårat köksfönster



Utsikten från balkongen samt vår tvättlina...vi får väl se om vi vågar hänga ut kläderna..


Cascais


Imorse klev vi upp halv nio för att ta tåget bort till Cascais, den ena av oss aningen morgonpiggare än den andra... frukosten i form av havregrynsgröt stod redan färdig när Kristina äntligen tog sig upp ur sängen.. Gapa och svälj.. tugga inte! Det är knepet för gröt den tiden på dygnet!



Någon form av yoga??!!


När vi kom hem igen knackade vi på hos Oskar för att fråga om han ville äta middag med oss ikväll, han upplyste då om att det tydligen är någon form av grillfest ikväll i skolans regi... kvart över sex skulle vi ha varit där men fint folk kommer sent heter det ju...





En liten kvällstur


Efter middagen här hemma ikväll tänkte vi att vi skulle gå en sväng till skoaffären som ligger lite längre ner på gatan för att senare sätta oss på hörnet och dricka en kaffe. Mest bara för att få tiden att gå fram till läggdags. Väl där visade det sig att skoaffären var stängd och kaffet nere på hörnet lockade inte alls lika mycket som Starbuckskaffet... Eftersom vi inte visste vart närmaste Starbucks låg så kändes det bättre att ta det säkra före det osäka och istället för att gå närmare stan och leta ett café bestämmde vi oss för att ta tunnelbanan ut till köpcentret som vi besökte igår. Sagt och gjort, vi satte oss på tunnelbanan och hoppades på det bästa! Väldigt nöjda klev vi av i tron om att vi hade kommit till rätt ställe... sen visade det sig att vi hade åkt till fel shoppingcenter, dock ett av europas största så besvikelsen över att det inte fanns något Starbucks la sig snabbt när vi insåg att vi kunde ta tillfället i akt för lite kvällsshopping... och kaffe hade dom ju också, om än i lite annorlunda tappning!





Vad vi ville ha och vad det slutade med. Starbucks vs McDonalds.




Jag tror att...


...de två damerna som kommer och hälsar på oss i början av november kommer att trivas alldeles utmärkt!




Måndag


Egentligen hade vi tänkt ta tåget bort till Cascais nu på morgonen men Jessica har gått iväg för att träffa sin syster med familj. Tanken var att de skulle mellanlanda här på väg till Brasilien och endast stanna en natt, men med förkylningar får man tyvärr inte flyga vidare så lätt i svininfluensatider så nu får vi se hur länge de måste stanna...

Jag är alltså helt solo nu och då jag endast, tro det eller ej, tog med mig ett par skor till Portugal tänkte jag passa på att försöka göra någonting åt detta!

Conversen är lite för varma för det Portugisiska klimatet nu i September...

// Kristina



Titta...


...vad vi lyckades åstadkomma i vårt nystädade kök!


Sanering


Idag har vi vart ute och shoppat en sväng, eftersom nästan allt här är stängt på söndagar så bestämde vi oss för att åka ut till IKEA igen och köpcentret som ligger alldeles brevid och den här gången behövde vi faktiskt bara vänta på bussen i 50 minuter.... väl där klockan halv 2 visade det sig att IKEA stängde ett på söndagar så vi traskade bort till Colombo istället och köpte i alla fall var sin tröja, var sin klocka och två stycken kaffemuggar på Starbucks =).

Eftersom vi ska laga middagen hemma ikväll så beslutade vi oss även för att städa lite i köket. Vi visste att det inte var i det renaste slaget men att det var så illa som det faktiskt var hade vi inte riktigt förberett oss på... en och en halv timme senare har vi nu bokstavligt talat dränkt köket i rengöringsmedel och lyckats få det acceptabelt! Att vi praktiskt taget skrattade så att vi nästan kolade under tiden antar vi beror på ångorna från just rengöringsmedlet! Vi låter bilderna tala...



Köket innan vi påbörjde städningen



Vi köpte välbehövligt en ny mopp



Detta var bland mycket annat vad vi hittade bakom spisen...

Nu är det i stället vi själva som behöver en helsanering men oturligt nog har vi fortfarande inget varmvatten så vi får väl se hur det går med den saken...


Gott o blött


Bom dia!

Igår tänkte vi att vi skulle äta middag i relativt god tid, så strax efter nio gav vi oss ut i hopp om att hitta något bra ställe i närheten. Vi gick och gick och gick.. till vår stora förvåning verkade det som att restaurangerna började söndagens vila redan på lördag kväll, det var helt dött! När vi gått genom en gränd som verkligen var nattsvart och öde kände vi att det var dags att byta område! Vi tog tunnelbanan till en plats där vi visste att det fanns gott om restauranger..letade lite innan vi hittade en italiensk restaurang som såg bra ut. Klockan var närmare halv elva när vi fick in vår pasta, men ååååhhhh vilken pasta! Himmelskt gott men framförallt var den blöt! Krämig SÅS som vi saknat så under våra tidigare restaurangbesök. Det blir definitivt ett ställe som vi kommer att återkomma till!

När vi kom hem var det dags för Jessica att ta kampen med den iskalla duschen.. Kristina lyckades på något mirakulöst sätt hinna duscha efter stranden innan det blev något fel på varmvattnet. Då trodde vi att det kunde beror på att Kristina just hade duschat,,men då varmvattnet inte kommit tillbaka på en halv timma insåg vi att det nog var något galet. Idag har vi pratat med vår hyresvärd som bara suckade, men förhoppningsvis kan han lösa det under dagen eller senast imorgon :)

Måste även tilläggas att vi fått tillökning i vår svenska familj här i huset. En våning ner har nämligen Oskar från Boden flyttat in - kommer att bli skönt att ha en kille med oss när det ska traskas hem om kvällarna..här i Lissabon har de inte ens gatulampor utan det är bara vägen för bilarna som är upplyst..

Nu ska vi än en gång ut på shoppingjakt! Det är söndag och alla mindre ställen har stängt, men vi har hittat en galleria på kartan som ser lovande ut och som enligt hyresvärden ska vara öppet!



Tchau!


Solbrända


Efter att ha spendarat hela dagen på stranden tillsammans med våra nya bekanta från Norge är vi nu tillbaka i lägenheten så där lagom röda och sandiga. Det blåser väldigt mycket här så sanden har en förmåga att hamna precis överallt! Annelie åkte till Spanien för att hälsa på en kompis i morse så den där gången fick vi själva plocka fram kartan men det gick alldeles utmärkt det också! Tåget bort till stranden går var tjugonde minut och resan tar bara femton minuter så det kan hända att det blir en och annan tur till!




Vi fyndade även några platsglas på krogen igår!

Nu ska vi promenera bort till El Corte Ingles och inhandla lite mat i deras supermarket!

Jessica & Kristina


Pubrunda


Meningen med hela denna pubrunda var att vi skulle lära känna alla nya utbytesstudenter, men eftersom det var så dåligt ordnat så bestämde vi oss för att göra en egen! Vi har nu i alla fall två nya kompisar och dessa är två norrmän som också ska läsa på Nova. Kvällen avslutades på McDonalds i riktigt svensk/norsk anda!



En liten reflektion härifrån Lissabon är att man aldrig får sås till maten, vad man än beställer så är det torrt! En aning besvikna konstaterar vi detta med lärdommen om att vad man än äter så måste man beställa in såsen extra! Som de såsomaner vi är så kommer vi självklart numera att annama att detta är vad som gäller om man inte enbart vill äta grillad kyling och pommes snustorrt...


Vi ska ut på jakt...


Nu sitter vi här redo att gå ut på pubrunda! Eftersom vi inte ska träffa alla andra för än kl 23.00 så tänkte vi gå ut och äta först och det blir närmast möjliga. Vi tänkte nämnligen skaffa oss ett hak när i närheten av lägenheten som kan bli vårat egna "Central Perk" och planen är att vi ska prova alla restauranger i närheten innan vi kan betämma oss för vilket ställe som ska få äran!



Ha en trevlig kväll där hemma!

Jessica & Kristina


Stadsvandring


Nu är vi tillbaka i lägenheten igen efter en liten rundtur i staden. Väldigt varmt har vi, 27 grader, men det blåser även en del så det är väldigt skönt! Vi har promenerat runt med kameran i högsta hugg och vi ser ut som vad man skulle kunna kalla äkta turister! Tur är i alla fall att vi har Annelie med oss, hon har läst på ordentligt och vet alltid år vilket håll vi ska gå =)


Nu tänkte vi ta en liten eftermiddagslur och senare ikväll ska vi ut på pubrunda med alla nya utbytesstudenter!

Vi återkommer!

Jessica & Kristina


IKEA


Hej på er!

Idag har vi varit till Ikea för att inhandla lite nya grejer till våra rum. Annelie, den svenska tjejen i vår lägenhet följde också med och tillsammans lyckades vi faktiskt promenera bort till torget där bussen skulle gå från, leta rätt på bussen, missa bussen och vänta på att bussen skulle komma tillbaka! Sammanfattningsvis har vi väntat väldigt mycket idag men vi är ändå väldigt näjda med vår tripp bort till Ikea. Den senaste timmen har vi nu ägnat åt att inreda här hemma och det känns numera väldigt hemtrevligt!


Jessica och Annelie på bussen


IKEA




Kristinas rum



Jessicas rum

Efter inrednigen var vi ute och köpte lite städutrustning eftersom badrummet här i lägenheten hade sett sina bättre dagar...men tre handlingskraftiga kvinnor senare är det återigen, kanske inte skinande och välkomnande, men i alla fall helt okej! Efter detta krafthandtag är vi nu definitivt värde ett glas sangria!

Jessica & Kristina


Framme!


Vi har precis kommit till lägenheten, ska pyssla lite här en stund så hör vi av oss igen senare ikväll!

Lägesrapport...


...från planet kl 16.32 portugisisk tid


Informationen vi hade på våra boardingcards var att bordingen skulle starta 14.40 och att planet skulle avgå 15.10,  detta var också vad som stod på alla tv-skärmar runt om i avgångshallen. Vi traskade därför bort till vår gate kl 14.35 och möttes av näst intill tomma soffor… skärmen visade nu final call och avgång omgående… men på planet kom vi ju iaf! Planet lyfte 15 minuter tidigare än planerat och känslan när vi startade var att det här skulle bli den värsta flygresan vi hittills varit med om… redan på startbanan gick konversationen något i stil med: - Fan, är piloten full eller??!  Det kändes ungefär som att vi körde sicksack både på startbanan och på väg upp i luften… Nu har vi i alla fall lutat oss tillbaka och planet kör något lugnare!


Självklart sitter vi nu längst bak i planet, och då menar vi LÄNGST BAK i planet. Sätet går inte ens å fälla ner….


Framför oss har vi ett gäng med medelålders män i rosa pikétröjor, 25 stycken karlar på golfresa. Med sig har de kartor över golfbanorna som de läser i detalj samt ett klädschema så att dom dag för dag ska veta vad dom ska ha på sig… det gäller att se lika dana ut så att alla andra vet att dom hör ihop! Till saken hör att dessa vuxna män inte för en sekund kan sitta stilla… flygpersonalen har nog haft betydligt trevligare, enklare och bekvämare kunder… Vi gissar även att dessa män också är anledningen till att vinet ombord, till vår stora besvikelse, har tagit slut.


Äntligen på väg...


Nu sitter vi här på Arlanda och väntar på att få kliva ombord på planet som ska ta oss till vår nya hemstad för de kommande 4,5 månaderna. Resan startade i morse med tåg respektive flyg och vi sammanstrålade i SkyCity strax efter klockan 12. Båda två en aning efter tidtabell på grund av både förseningar och diverse tekniska problem.  Flygresan ner till Lissabon tar 4 timmar och 25 minuter, väl där blir vi förhoppningsvis upphämtade av vår nya hyresvärd Joao. Installation och uppackning står sedan på schemat samtidigt som vi hyser förhoppningar om att det finns trådlöst internet klart att användas, så då gäller det för alla er där hemma att koppla upp er på Skype!

Om inget oväntat och oförutsatt inträffar återkommer vi ikväll!

Jessica & Kristina


RSS 2.0