Gott Nytt År!


Nu ska vi ner till Mirza och fira det nya året !
Hoppas att ni får en trevlig kväll !



Förberedelserna...


...för kvällen är i full gång. Vi har fått i uppgift att fixa sallad och vitlöksbröd. Det uppdraget ska snart vara klart och vi har även påbörjat förvandlingen av oss själva. Vi har fortfarande väldigt svårt att förstå att det är nyrårsafton idag men vi hoppas att stämmningen och känslan kommer så småning om!


Den sista dagen...


...på 2009 bjuder på oska utan dess like här i Lissabon. Vi har precis var på Pingon och handlat lite och när vi stod där vi champangehyllan för att fylla på vårt förråd hörde vi en smäll utan dess like! Tankarna hann flyga runt bland både bilbomber och krigsanfall innan vi förstod att det bara var oska! Tur i oturen! Vi har i alla fall varit duktiga och pluggat trots att det är nyårsafton och tyckte därför att vi redan nu var värda ett glas bubbel!


Italienaren


Vi har ju tidigare skrivit om vår inte alltid så ordningssamme italienare här i lägenheten och nu har han hamnat i trubbel igen. Det har under den senaste månaden suttit lappar på vår dörr lite till som tätt. Lappar som uppmatat honom att betala hyran...det var dock ett tag sen sist nu och vi gissade att han tagit sitt förnuft till fånga och betalat men så var icke fallet. Hyresvärlden skickade tidigare idag in sin mor för att konfrontera honom! Han var dock inte hemma och vi fick aldrig någon klarhet i vad det hela handlade om men nu har det dygt upp en ny lapp. Vi är ju inte allt för bra på portugisiska men vi förstår i alla fall så mycket som att han nu har 15 timmar på sig att betala...vad som händer annars vet vi inte men det kan hända att vi får en ny lägenhetskamrat inom en snar framtid!


Löpsugen


Hade någon sagt till mig för ett år sedan att jag skulle kunna känna suget efter att få springa, så hade jag bara skrattat och förklarat att jag faktiskt blev målvakt av en anledning - jag springer helt enkelt inte.  Men nu har det alltså hänt! Det var löptävling inne i Lissabon och när alla hurtiga löpare sprang förbi mig så kände jag faktiskt att det skulle vara kul att springa lite,,sjuk tanke för någon som heter Jessica Lundberg! Nu är det ju bara att hålla tummarna för att denna känslan finns kvar när jag kommer hem till Sverige om några veckor och ska ta tag i träningen igen! Jag får la kolla på filmen som vi lyckades filma och påminna mig själv lite då och då..

http://www.youtube.com/watch?v=vuNlcRToqyw


Albufeira


Vad gör det för nytta om man bokar och betalar hotell i förväg för att vara på den säkra sidan om det visar sig vara stängt för renovering när man kommer fram?!

Detta var nämligen precis vad som hände oss.. i söndags letade vi upp ett bra hotell på nätet som hade allt vi sökte så vi tänkte att det var bäst att boka en natt i alla fall. När vi kommit fram till Albufeira och sitter i taxin , börjar taxichauffören prata om att han tror hotellet vi är på väg till är stängt. Mycket riktigt, när vi svänger upp utanför så är det becksvart och vi ser inte till en människa.. typiskt! Som tur var kände chauffören till att ägaren hade ytterligare ett hotell i närheten så han körde oss dit. Det var med en viss osäkerhet som vi försökte förklara situationen för personen bakom disken, men till vår lättnad hade de lösningen på vårt problem! Eftersom vi inte hade lämnat något portugisiskt nummer hade de inte kunnat ringa och förbereda oss på detta, men de hade helt enkelt flyttat vår bokning till detta hotell - ett nyöppnat lyxhotell med spa! Som vi hälsade genom Kristina, och som ni säkert kan förstå, har vi haft det mycket bra trots att vädrets makter varit mot oss. Fast regnet gjorde i och för sig bara att vi njöt av gymmet, specialpoolerna, bubbelpoolen, bastun, relax"sofforna" m.m. ännu mer! Det blev två nätter på hotellet, men nu är vi alltså tillbaka i Lissabon igen för att fira in det nya året tillsammans med vänner imorgon! 



Promenad


Lissabons invånare njuter idag för solen har hittat tillbaka! Jag passade på att ta en liten promend så här på eftermiddagen. Mycket skönt! Annars händers det inte så mycket spännande för tillfället. Årets näst sista dag består mest plugg och mera plugg.



// Kristina


Annelies kök


Jag har återigen spenderat en mycket trevlig kväll i Annelies kök. Vi styrde ihop ett litet knytkalas och lyckades faktiskt få till en riktigt god Paella! Eller rättare sagt så lyckades Annelie få till en mycket god Paella! Alla fick även köpa en flaska rödvin var så att vi kunde ha lite vinprovning. Det dyraste vinet, en flaska för 28 kronor var faktiskt det minst omtyckta så i fortsättningen blir det bara flaskor i 15 - 20 kronorsklassen! Billigt och bra! Annars har det varit en mycket lärorik afton. Jag har lärt mig om både norska, bosniska och estländska jultraditioner samt lyckats snappa upp ett och annat nytt ord. Norska är verkligen festligt...så festligt att tårarna faktiskt rinner ibland!




Mästerfotografen har varit i farten...

// Kristina


Bubbel


Det har regnat och blåst helt sanslöst mycket här idag. Annelie och jag har inte helt utan problem promenerat till och från tunnelbanan och jag trodde faktiskt att jag skulle lyfta från marken vissa gånger! Trots att jag var utrustad med båda gummistövlar och mitt nya näst intill enorma parapy var jag långt ifrån torr när vi kom hem igen. Jag kan även upplysa om att det är väldigt jobbigt att ha ett stort paraply när det blåser mycket...det har liksom en förmåga att avvika från färdriktningen... Men vi har i alla fall varmt. Man behöver inte ens jacka nu utan det räcker gott och väl med en kofta!


Igår hade jag en mycket trevlig afton i Annelies kök. Tillsammans med just Annelie, Oskar och Kaisa. Vi har smidigt lite planer inför nyår och idag har vi vart ute och köpt lite förnödenheter till detta ändamål. Bland annat bubbel och de finaste kristallglasen! Bra pris på bubbel är det också. Dessa flaskor kostade 15 respektive 25 kronor! Hur det smakar får vi se men champange och övrig bubbel brukar aldrig smaka särskillt bra...det är mest bara för sakens skull...


Hälsning


Jag ska hälsa från Jessica och Henrik att de har kommit fram säkert och att det inte går någon nöd på dem trots det pissiga vägret. Dom har bosatt sig på ett nyöppnat hotell med spaavdelning! Jag fick tyvärr ingen bild men de kanske pyssar med något sånt här för tillfället!


Blött & Fuktigt


Tänkte att jag skulle tvätta och satte igång en tvättmaskin. Kom sedan på att det var dagens dummaste idé för nu kommer jag inte att ha några torra kläder den närmaste veckan...det tar bra många dagar att torka tvätten även om det inte regnar...För övrigt så är inte kläderna som ligger kvar i garderoben torra heller. Det är så fuktigt att allt vi äger är fuktigt. Vi fick till och med köpa en tändare med gas eller vad det nu är för tändstickorna går inte att tända...Jag vill inte ha regn! Ta mig till ett torrt ställe! Varmt eller kallt spelar ingen roll. Helst Thailand eller Jorm. NU tack!!!


Grått grått grått


Måndag igen. Jag hade tänkt kliva upp tidigt idag för att sätta igång med pluggandet på allvar...så vart det inte riktigt. Ungerfär tre timmar för sent kom jag äntligen upp ur sängen och möttes av spöregn när jag drog upp persiennerna. Kollade väderleksrapporten och insåg att det ska regna helga veckan...tänk om det kunde snöa istället! Det är i alla fall varmare utomhus än inomhus så trots reget så vädrar jag för fullt! Jessica och Henrik har gett sig iväg på en liten tripp till Albufeira nu på morgonen, de återkommer på onsdag och för min del är det nog tur att Annelie kommer tillbaka till Lissabon nu i eftermiddag för annars hade jag nog inte ens kommit ur pyjamasen för än lagom till mina kombosars hemkomst!



// Kristina


Vintersolen


Även om Henrik längtar till den enorma mängden pudersnö som har fallit i Umeå de senaste dagarna, så tror jag han njuter lite av att få ta del av den portugisiska vintersolen!



//Jessica

27 December


Tiden går fort när man har roligt! Julen är över och min gäster är redan på väg hem till Sverige igen. Tråkigt men förmodligen lika bra eftersom det stundar tenta redan den fjärde januari...jag ska försöka ta mig i kragen och börja plugga redan idag! Vårt julbord blev i alla fall riktigt lyckat och vi saknade nog ingent annat än Janssonsen...vi tyckte att vi började i tid men den fick ändå spenadera kvällen i ugnen och var inte klar för än framåt småtimmarna. Men andra ord skulle vår lägenhet behöva en ny ugn! Igår var vi ute på lite shopping och även om det handlades en del så fanns det som tur var plats över i resväskorna till lite av mina saker också. Nu ska jag förhoppningsvis klara av att bära hem resten på egen hand! Måste provpacka någon dag så jag vet hur jag ska förhålla mig framöver...förmodligen inga fler shoppingturer men man vet aldrig!

Tyvärr har inte kameran används så flitigt de senaste dagarna så ni får som vanligt en bild på vad vi äter...Svenskt julbord denna gång!



// Kristina


GOD JUL!


Önskar vi lite i efterskott! Gårdagens julafton var lite annorlunda jämfört med vad vi är vana vid. Solen sken och termometern stod på 17 grader. Riktigt vårväder! Vi inledde i alla fall dagen med gröt och skinkmacka. Sockret kanelen och smöret kunde vi stå för själva men resterande mat kom åkandes från Sverige! Eftersom man inte firar alls den 24e här i Portugal så var alla affärer öppna som vanligt. Vi promenerade därför ner på stan för en fika och åkte sedan vidare till Colombo för lite shopping och stundande julmiddag bestående av räkor på spett! Efter detta blev det ostbricka och rödvin till kvällsfika. Vi tänkte att vi skulle rätta oss efter de portugisiska traditionerna och även om vi öppnade julklapparna redan igår så tänkte vi äta julmaten ikväll!




Vad vi förstår är dessa bullliknade kreationer vad som representerar den portugisiska julmaten. Igår var det rusning efter dessa och vi tror att de i övrigt äter precis som vanligt under julhelgen!


Mot flygplatsen!



Julklappar


Nu har vi slagit in våra julklappar. Vi får tre gäster så det blir tre klappar! Julkänslan av det hela kan återigen diskuteras men vi hittade verkligen inget julpapper...får man inga julklappar i Portugal eller slår man bara inte in dom?! Rosa papper blev det i alla fall och så råkade vi köpa snöre i papper så det gick inte att krulla...men vi tycker att det blev ganska fint ändå!


Längtar


Vi längtar till ikväll för då får vi besök !

 


Städning


I morse klev vi upp i alla fall hyffsat tidigt för att hinna med allt vi tänkt göra under dagen. Nu har vi vart och handlat det sista inför helgen och så har vi julstädat! Det känns i alla fall lite trevligare och lägenheten är i så bra skick den kan bli...egentligen är vi i behov av både anticimex och möggelsanering men vi har gjort vad vi kan. Bättre blir det inte! Nu ska vi pyssla vidare och slå in lite paket innan det är dags för lunch och plugg. Vår käre hyresvärd var även hit för att bidra med lite julpynt. Mycket vackert...


Längtar


Vi längtar till imorgon för då får vi besök !

 


Vi är klara...


...och känslan håller i sig !



Bullar & Bullar


Vi är i full gång med förberedelserna inför julen. Det mesta av julmaten anländer till Lissabon under morgondagen men några saker tänkte vi försöka oss på att ordna själva. Just nu lyssnar vi Carolas julskiva, dricker vin (glöggen är slut) samt bakar lussebullar och rullar mängder med köttbullar! Vi känner oss riktigt husliga och hoppas på att denna känsla ska hålla i sig även sedan när resultatet av det hela är känt!



En chansning som gick hem!


Ibland går det näsan för bra! Det trillade för bara några minuter sen in ytterligare ett godkänt tentaresultat! Tentan som jag skrev i Finansiella Instrument hemma i Umeå förra onsdagen är redan rättad och gissa om jag blev glad! Himlans glad för det stod ett mycket fint och uppskattat G på nummer nios rad!



// Kristina


Längtar


Vi längtar till imorgon för då får vi besök imorgon!



Schema


Vi har redan fått schemat till de första tio veckorna på kommande vårtemin. Eftersom vi gillar att pyssla och planera sitter vi nu och skriver in detta i våra almanackor. Till vår stora besvikelse har vi konstaterat vi inte kommer att tillbringa någon tid i Hörsal A... Vi har ju längtat lite efter denna förelsläsningssal under hösten! Vi är från och med nu istället mestadels hänvisade till S 305 och S 312. Vi gillar inte! Jessica uttryckte denna besvikelse mycket väl...

Jessica - Men vilka har tagit Hörsal A ???
Kristina - Tvåorna förmodligen...
Jessica - Fyyy Faaaan




Fy fan vad vi är bra!


Jag tror inte att någon av er förstår hur lyckliga vi är för tillfället! Allt som kännts så hopplöst, jobbigt och frustrerande flög sin kos nu ikväll. Vi är godkända på vår andra midterm i Macroeconomic Policies! Lyckan är total! Vi hade precis tittat på film och ätit chips med dipp. En skräckfilm som inte alls slutade som vi hade önskat och pulsen var redan då uppe på höga nivåer. När vi sedan såg att resultaten hade kommit kan vi lova att den var uppe bland molnen. Vi visste inte ens om vi skulle våga kolla på grund av att hela julen skulle bli förstörd! Men peppar peppar...vi har klarat oss igen! Bra jobbat till LundLundberg!!!


Stan


Vi pluggade lite i förmiddags och bestämde oss sen för att promenera ner till stan för en fika. Vi har svinkallt inne och fryser konstant för tillfället. Solen sken ute och det såg ut att vara en sån där klar och kall höstdag. Vi klädde därför på oss riktigt ordentligt för den stundande promenaden. Väl i porten var det som att gå in i en vägg...Var kom värmen ifrån?! Alldeles för lata var vi också för att klättra upp för alla trappor igen och byta om och vi tänkte att det nog skulle bli lite kyligare. Fel hade vi och nu har vi istället gått runt och svettats hela dagen! Den 21 december! Vi blir inte kloka på det här klimatet. Även om vi hade önskat oss lite snö så här till jul för stämmningens skull så är det faktiskt väldigt skönt. Snö och kyla kommer vi ändå att få så det räcker och blir över väl hemma i Umeå igen! På grund av alla kläder var vi inte heller i form för någon shopping. Svettningarna kom som ett brev på posten varje gång vi besökte en butik så det vart en väldigt billig tur till stan idag! Nu får ni titta lite på Starbuckskaffet igen för det var den enda bilden vi lyckades åstadkomma under utflykten!


Skakigt


Jag genomled mitt livs värsta flygresa igår. När jag först kom till Arlanda lyste det mest rött på informationstavlan... Jag vet inte hur många plan som var försenade på grund av det dåliga vädret runt om i Europa. Mitt flightnummer var fortfarande skrivet i grönt men jag anade att det skulle skifta om till rött! Som tur är ligger ju Lissabon ganska långt söderut så regnet förvanlas inte till snö i första taget och inte heller denna dag sjönk gradantalet under nollan. Endast en halvtimme försenat lyfte planet och alla var nöjda...i ungefär en timme. Efter detta började planet att skaka. Sen fortsatte det att skaka. De flygrädda hade definitivt inte an behaglig kväll igår! Jag vet inte hur många som spydde under resans gång...en tant mådde så dåligt att hon svimmade...Ganska stor var hon också så det tog ett tag innan flygvärdinnorna hade fått tillbaka henne i stolen... Vi tappade på grund av vädret ytterligare en halvtimme uppe i luften vilket ledde till att de personer som hade ett anslutande plan till Brasilien inte hann med detta. Inga glada miner inte! Idag lyser i alla fall solen här i Lissabon men jag har förstått att det har fortsatt att snöa i resterande Europa så förmodligen var det tur att jag reste igår och inte idag! De medtagna chipsen som jag packat mycket omsorgsfullt höll i alla fall skapligt så min kära kombo är mycket nöjd! =)




Levande värmesystem


Ikväll kommer Kristina tillbaka så jag har redan nu varit inne hos henne och tänt en massa ljus så hon inte ska behöva frysa ihjäl i natt! Tänkte på min mor när jag stod där och tände, hon brukar alltid dra upp värmen på elementen hemma i Robertsfors när man ska komma hem. Ja, det är ju inte skönt att frysa - speciellt inte inomhus! Enda nackdelen med vårt mer levande värmesystem än element är ju brandrisken.. men peppar peppar, vi har "bara" råkat elda lite pluggpapper än så länge och förhoppningsvis stannar det där!


Min första post!


Idag har jag fått min första post sen jag kom hit! Satt och filosoferade vid datorn då jag tyckte att det lät utanför dörren och när jag vänder mig om ser jag att det ligger ett brev på golvet. Det var ett julkort från min syster och hennes familj! Tack så jätte mycket!!



/Jessica


Fuktigt värre!


Det kanske är kallt i Sverige men när det gäller fuktigheten inomhus tror jag att vi vinner! Inte konstigt att tvätten aldrig torkar..


Fredagslyx


man måste unna sig..


Kyla


Titta Jessica ! Precis tvärt om !


Begravning


Torsdagen den 17 december går mot sitt slut. Morfars begravning har ägt rum och denna dag var anledningen till varför jag besökte Sverige så här en vecka innan jul. Dagen har varit både lång och jobbig men det känns samtidigt skönt att det har fått ett avslut. Enormt många tårar har fällts men det var en mycket fin och fridfull begravning. Nu Vilar han i Frid.


Pilates


Nu har jag tränat! lite i alla fall.. Tipsar alla om pilates om ni vill köra bra styrke-/smidighetsträning hemma, perfekt! Jag använder mig av youtube och "Bonnie´s pilates Workout Routine". Det finns fyra kortare program som innefattar helkropp, ben, rumpa och mage. Dessa tar ca 45 minuter tillsammans, så precis lagomt. Jag har varit dålig med träningen, men om jag skriver här på bloggen att jag ska köra pilates i alla fall varannan dag så kanske jag håller det! Ska verkligen försöka för det är så himla skönt när man tar sig för och tränar.. Sen så ska jag dra med mig Kristina i varannan-dag-träningen när hon kommer tillbaka så då kan vi påminna varandra. Vi har sedan länge lagt ner det där med löpningen, men lite pilates borde vi la klara!


http://www.youtube.com/watch?v=PQAKl2FGeTI&feature=related


//Jessica

 


kallt..eller?!


Såg att det var -28 grader i Umeå. Det fick mig att inse att jag sitter här med 45 grader varmare och tycker att det är kallt..kanske ska tänka till en extra gång innan jag klagar på att det är kallt nästa gång!



/Jessica


Julpynt


Min mamma gillar det här med julpynt och så här ser vår julgran ut i år.
Förutom kulorna är den dekorerad med klänningar klackskor och handväskor !


// Kristina


Umeå


Nu är jag tillbaka i Sundsvall igen efter en liten tur till Umeå. Jag satte mig i bilen igår morse och trodde aldrig att jag skulle komma fram. Snön bokstavligt talat vräkte ner och under hela resan körde jag nog inte snabbare än 80 kilometer i timmen...Resan på 26 mil tog betydligt längre tid än vanligt. Väl på plats möttes jag av kyla...minus 11 grader. Inte direkt vad jag är van vid. Man får lägga till cirka 25 för att komma upp i Lissabons temperatur! En annan sak jag reflekterat över är mörkret. Jag hade glömt bort hur mörkt det kan vara! För tillfället har Umeå fyra timmars ljus varje dag. Mellan tio och två. Inte konstigt att Norrlänningar har en tendens att bli deprimerade!

Mellan klockan nio och tolv idag har jag befunnit mig på ÖP. Skulle egentligen ha skrivit tentan i mitten på februari men eftersom kursen tentades även nu kom jag på att jag kunde göra ett försök när jag ändå var hemma! Går det så går det! Har jag riktig tur så trillar det in ett godkänt resultat!

Efter hemkomst har jag vart på hockey. Lillebror hade bortamatch här hemma i Sundsvall så vi klädde på oss ordentligt och gjorde ett besök i Kovlands Ishall. Under första och andra perioden ska jag erkänna att det kom både en och annan svordom från Fröken Lund men det ordnade upp sig till slut och rätt lag vann!


Lite nytta


Idag har jag faktiskt tagit mig utanför dörren och gjort lite nytta! Tog en promenad till skolan och skrev ut de sista uppgifterna vi behöver inför sluttentan i Macroeconomic Policies, inser nu när jag skriver att det var saker jag borde skriva ut från European Law också men då får jag väl ta en promenad imorgon också! Min kropp blir nog bara glad av lite motion.. 

Efter skolbesöket åkte jag och köpte bussbiljetter till Albufeira, jag och Henrik tänkte åka bort några dagar efter jul. Ska bli skönt att få lite mini-semester, bo på hotell, hitta på små äventyr och bara mysa!! 

//Jessica


Beroende


När man inte har TV så blir det lätt att man fastnar i serie-träsket! Idag har jag fastnat i Gossip girl.. halva huvudet har under dagen sagt "jag borde göra någon nytta" den andra halvan har envisats med "bara ett avsnitt till". Och som alla studenter vet  är ju allt mycket roligare än att plugga när man faktiskt borde, så det har självklart blivit avsnitt efter avsnitt! För mina studiers skull är det inte bra att jag vet att jag har en hel säsong av Dexter som också ligger och väntar på mig.. Har dålig dålig pli på mig själv!



//Jessica


Hår


Nu har jag gjort ett besök hos frisören. Toning klippning och slingning blev det. Jag var nöjd för stunden men insåg nu på kvällskvisten att vissa delar av håret har börjat skifta i rött...Pillade lite i håret och insåg att frisören inte hade sköljt ur färgen ordentligt!!! Ska ringa imorgon och be om att få komma tillbaka på fredag! Det är i alla fall betydligt bättre än innan och jag behöver inte skämmas längre!

 


Julkort


I förmiddags vinkade jag av mamma och Jonas vid bussen och sen var tanken att jag skulle vara duktig och ta tag i lite pluggande.. duktig har jag varit, men inte då det gäller att plugga! Har dock städat, tvättat, donat, men framförallt så har jag skrivit julkort! Fick faktiskt lite julstämning då jag satt och skrev samtidigt som The Killers nya jullåt "Happy Birthday Guadalupe!" kördes på repeat!



//Jessica


Söndag


Idag har vi julklappsshoppat på Colombo! För er som inte känner till Colombo vid det här laget så kan jag berätta att det är väldigt stort och utbudet känns obegränsat! Jag insåg dock att mamma och Jonas inte riktigt delar min glädje med att bara gå och titta i butiker och förhoppningsvis hitta något intressant, utan de är mer för att veta vad de vill ha, hitta det och sen vara nöjda efter det. Så efter några timmar inklusive lunchpaus och kaffe&glass-paus åkte vi åter hem till ilha do pico. Klockan hade i och för sig redan hunnit bli eftermiddag, så var bra att hinna hem och packa lite - för oss alla tre! Jag fick faktiskt en hel resväska till mig själv och saker som jag vill skicka hem till Sverige! Efter 10 minuter hade jag nästan tömt min garderob på kläder och i princip packat ner alla mina skor. För visst klarar man sig på ett par jeans, strumpisar, några klänningar, koftor och ett par converse i en månad..? Och det är ju klart, nu har jag helt plötsligt utrymme för mer shopping innan hemresan, nice!

Efter lite skype med nära o kära så gav vi oss ut på middagsjakt. De flesta matställen har likt affärerna stängt på söndagar, men vi lyckades hitta en öppen italiensk restaurang i kvarteret. Så jag har nu stillat hungern med en stenugnsbakade pizza och ett glas sangria!



Som ni ser finns det en del butiker inne på Colombo!


Jonas inköp

Lovade Jonas flickvän att jag skulle lägga ut lite bilder på hans shoppinginköp - hittills!



Hejja Sverige!


Det här är något jag verkligen saknar i Lissabon. Vinterstudion med Andre Pops ! Jag kommer förmodligen inte att ta mig ur soffan för än sent i eftermiddag för schemat är speckat ! Skidor hela dagen lång !



// Kristina


Träningsvärk


Nu är jag också vaccad och klar! Inte värre än ett stick i armen och några droppar blod. Vi får väl se om det dyker upp några biverkningar under dagen. Nu från det ena till det andra... Eftersom jag endast tränat en gång..EN GÅNG! sen vi kom till Lissabon har jag ganska duktig träningsvärk idag efter att ha burit på väskorna under resan igår. Axlarna och armarna är väldigt trötta och ömma. Jag sa detta till morsan när jag klev upp imorse och vet ni vad hon svarade?! - Ja. Så där brukar jag få när jag har vart på rea! Hon tränar inte så ofta hon heller...



// Kristina


Mat & dryck


Middagen med mamma och bror bestod av (trots avrådan från mamma Eva) all-you-can-eat suchi! Mamma är ju sjuk, men jag och Jonas åt nog för flera hundra svenska kronor,med andra ord, vi tryckte så mycket suchi vi kunde!! Så ikväll har de verkligen fått lära sig att suchi är såååå mycket mer än ris och lax! :) 

Till detta råkade jag beställa en flaska, och inte ett glas, vitt vin! men inte mitt fel att de inte fattar engelska!! men det blev i och för sig mitt problem när mamma sjuk och bror Jonas inte var till någon större drickes-hjälp.. visst, Jonas tog typ ett halvt glas men resten lyckades jag dricka upp! Mamma trodde hon skulle måsta bära mig hem, men jag lyckades både med att gå hem med henne och sen fortsätta ut med bror! På vägen vidare mot sangrian plockade vi upp eller vi övertalade snarare den hårt pluggande Annelie att följa med oss på ett glas.. det blev ett glas på favoriten Boulevard tillsammans med live-musik och sen hem! Duktigt!



p.s. tack Pär för att du fixat min spotify medan jag varit ute o härjat! :)

 

//Jessica


Hemma!


Nu är jag hemma hos mamma på Alnö igen! Utan överviktsböter! Mycket lycklig lämnade jag incheckningsdisken utan att den trevliga tjejen ens ägnat en blick åt vågen. Väl på planet förstod jag varför...jag hade förmodligen kunna ta med tio väskor utan böter...vi var nämligen 30 personer som flög mellan Lissabon och Stockholm denna Lördag! Nöjd var jag även när planet landade på tidtabell eftersom det endast var 40 minuter innan mitt tåg mot Sundsvall skulle avgå...känslan gick dock över ganska snabbt då min väska lyste med sin frånvaro...25 minuter senare hade jag nästan gett upp men då ropade plötsligt en räddande ängel att vissa väskor hade hamnat på fel band. Sen sprang jag! Tåget och jag rullade in på perongen i samma sekund och allt fick ett lyckligt slut!



Det var väldigt ensamt!


Ny plånbok




Den är gjord av återvunnet reklamblad!

//Jessica

Cascais


I förmiddags tog vi tåget ut till Cascais. Ännu en dag hade vi turen att bli bjudna på sol och värme! Jag ångrade att jag inte tog med mig en handduk för vattnet var riktigt behagligt och hur kul hade det inte känts att få bada i havet på luciahelgen! Kanske tar jag med mig Henrik och tar ett nyårsdopp istället..

Istället för bad blev det strosande vid vattnet, kaffe paus, mer strosande inne i "staden", lunch paus, sen tåget tillbaka in till storstan. Inne i stan har vi fikat och shoppat, eller rättare sagt, min bror har shoppat! Han vill inte erkänna det, men tror det bor en liten shoppingmänniska i honom också!

Men nu är det vilopaus, speciellt behövligt för stackars mamma som är sjuk! Hoppas hon hinner återhämta sig lite, så hon kan njuta av middagen senare!


Jonas var lite skeptisk, eller snarare, mycket skeptisk över mitt vägval.. men efter lite taktik så sprang vi, likt små barn, allt vi kunde för att inte bli dränkta! Måste ju tillägga att det gick att gå ovanför och hålla sig torr med säkerhet, men det var ju inte lika roligt :)


Shopping & fika


Tror mamma och Jonas har blivit lite Lissabon-inspirerade ändå, för när vi åkte hem från stan nu i eftermiddag så bar vi på påsar med bland annat 5 par jeans, 2 par stövlar, t-shirtar, tröjor m.m. Jag måste då tillägga att jag inte har köpt en enda pryl idag så de får hela äran för dagens inköp! Sen så måste jag ju berätta om min uppenbarelse! Jag stannade, stirrade, pekade och min bror kollade konstigt på mig.. där, framför oss ser jag en STARBUCKS SKYLT! De har äntligen tagit sitt förnuft till fånga och öppnat en butik inne i stan. Lycka!


Castelo de Sao Jorge



Packad & Klar


Herregud va grejer man hinner samla på sig under bara tre månader. Jag hade en full ryggsäck plus handbagage när jag kom hit till Lissabon...Nu har jag aningens mer. När Pär var här sist passade jag på att skicka hem en hel del och nu jag fyllt ryggäcken till bristningsgränsen...ändå är det väldigt mycket kvar! Det är tur att vi får gäster över jul också så att vi får hem allt! Nu är jag i alla fall färdigpackad för den här gången. I morgonbitti lämnar jag Portugal för en liten vistelse i Sverige. Vi äger ingen våg men uppskattningsvis väger min väska närmare 30 än 20 kilo...Med min tur den senaste tiden kommer jag förmodligen att åka på en stor överviktsböter men det är inte så mycket att göra...allt måste ju hem!



// Kristina


Sista Föreläsningen


Då har vi närvarat vid vår sista föreläsning fär i Lissabon. Nu väntar en hel del tentaplugg som vi ska försöka ta tag i så fort som möjligt. Alla midterm vi har haft har varit på mellan en och en halv och två och en halv timme och vi tänkte att sluttentorna skulle vara längre eftersom de står för minst 50 procent av kursen...fel av oss igen! Alla  finals är på två timmar...förklaringen var att skolan har ett väldigt späckat schema under tentaveckan och att tiden tyvärr inte räcker till för att ha längre tentor... Så nu undrar vi hur vi ska hinna med att skriva en tenta på 50 procent av kursen på två timmar när vi tidigare har fått två och en halv timme på oss att skiva tentorna som motsvarade 25 procent av kursen...behöver vi ens nämna att vi längtar tillbaka till det svenska skolsystemet?! Det gör vi i alla fall...väldigt mycket!

För övrigt så verkar det ha hänt nått nere på gatan. Det tutas och visslas mer än vanligt...Vi ser inte vad spektaklet handlar om men det löser sig säkert snart för Vespapolisen kom precis för att styra upp!


Sverigefavoriter


Mamma och Jonas hade med sig lite saknade favoriter från Sverige!


Finbesök!


Som Kristina skrev tidigare så har jag fått besök av min mamma och bror! De stannar över helgen så ska försöka hinna med att leka turist, shoppa, strosa, fika,mysa och äta och dricka gott :) Ikväll introducerade jag dem på vårt "hak" och de fick känna på den portugisiska atmosfären lite.


jag och mamma med varsin variant av favoriten sangria!

         
Jonas smakade både sangrian och provade om ölen smakade likadant som hemma


Resultatet


Jag har ändrar mig...det blir en bild på håret! Det ser faktiskt väldigt roligt ut så jag bjuder på den! Ni ser resultatet nedan. Halva håret har min vanliga färg och halva håret är som jag skrev grå/blått. Knuten ser ut som illamatchat löshår... Nu väntar jag på att det ska bli måndag klockan halv fem så att jag får åtgärda spektaklet!

För övrigt så är näst sista dagen i skolan gjord. Imorgon har vi endast en lektion och sen är det jullov! Eller jullov och jullov...vi har tenta den fjärde januari så det blir nog en hel del plugg ändå! Delar av Jessicas familj har anlänt nu på kvällskvisten så dom är ute och äter och dricker ett glas sangria för tillfället. Jag pluggar...men Mamma Marina har varit snäll och leverarat lite lösgodis så det känns ganska bra ändå!


Ingen Lycka


Vad ska man säga... Det kanske inte blev värre men definitivt inte bätte heller... Barbie är borta men nu har håret intagit en blå/grå ton istället... Jag föredrar nog det senare men mössan kommer definitivt att användas flitigt de närmast dagarna. Som tur är åker jag hem till Sundsvall i helgen så problemet är förhoppningsvis löst någon gång under kommande måndag. Annars blir det hatt i kyrkan! Det blir definitvt ingen bild...

 


Lägesrapport

Vad ska vi tro om detta?!


Ny Färg


Det är hög tid för ett nytt försök...det kan ju knappast bli värre i alla fall!


Barbie


Ok, jag råkade sova lite längre än vad som var tänkt - som vanligt! men trodde inte att jag skulle ha hunnit få en ny kombo på morgonen.. eller inte ny kanske, men lite annat utseende på henne iaf! Orsaken till det hela är att att färgen inte riktigt utvecklades som tänkt och nu lyser håret lite sådär "hemma-fixat"-fint! Vi får skrattta åt det några timmar, men sen blir det i med ny färg och förhoppningsvis får jag tillbaka min vanliga kombo igen!


Ok, det kanske inte ser så farligt ut här men jag lovar att det lyser i verkligheten!

//Jessica


Vi Saknar






Hur blev det så här?!


Vi har förvandlats till två ungkarlar. Vi har vänt på dygnet och äter chips och dipp till frukost...




En vissen stackars gran


Titta vilken utomordentligt risig julgran vi hittade idag. Finns till försäljning i mataffären. Inte direkt något man skulle betala dryga 70 kronor för!



Macropraktisk


Nu är det dags att gå till skolan för den sista praktiska lektionen i Macro. Förhoppningsvis kan vår lärare överträffa sig själv idag och faktiskt lära oss någonting! Fram tills nu har det känts meningslöst att gå dit, men vi har varit så illa tvungna eftersom vårt frågefacit inte innehållit alla frågor. Vi skulle även behöva lite mer kött på benen inför sluttentan i januari, det är fortfarande mycket som är stora frågetecken i våra huvud..men men, det positiva är ju att hur dålig vår lärare än är så kan vi ju i alla fall inte bli dummare av att gå dit och lyssna lite!




En Seg Söndag


Igår var en sån där dag när vi intog väldigt mycket mer calorier än vi gjorde av med. Efter en mycket lång sovmorgon som följdes av tio avnitt Grey´s tog vi oss äntligen ur sängen...då var klockan nästan halv nio och anlednigen till varför vi tog oss upp överhuvud taget var för att vi behövde chips och cola inför den stundande filmen. Väl hemma igen såg vi Good Will Hunting och sen var det läggdags igen...förmodligen vår lataste dag någonsin... Vi har även fått resultaten från vår midterm i European Law och båda två är godkända! Bra jobbat till LundLundberg! Nu är det dags för en liten lunchrast mitt i pluggandet. Soppa ägg och en kopp te är vad kocken har åstadkommit!


Natten är lång


I alla fall två av tre bestutade sig för att gå ut så nu har vi tagit av oss mjukisbyxorna och lagt på lite rouge. Kvällen är fortfarande ung och vi ska ut och dansa!

 


Mat & Dans


Nu har vi haft en riktigt trevlig tjejmiddag här på Rua da Ilha do Pico. De tre musketörerna är i full gång och även om vi inte hade planerat för utgång så verkar det sluta med krogen ändå...Det rycker i danstarmen! Ikväll lever vi efter två motton. Det första är att Äta bör man annars dör man och det andra är Man är bara ung en gång... Vi praktiserar detta genom att äta och dansa! Åt gjorde vi på guldtallrik och dansa tänker vi göra på Loft!


Matlagning


Det är tacos som står på menyn ikväll och vi ska precis börja med tillagningen men först måste vi bara visa grönsakerna som vi köpte igår. Dom ser verkligen hemmaodlade ut! Inte alls som hemma i Sverige där alla grönsaker är mått- och utseendereglerade. Vilket faktiskt är ganska konstigt eftersom Portugal också är en del av den Europeiska Unionen. I alla fall... en siamesika tomat, en knottrig gurka och en väldigt knölig paprika är bland mycket annat vad vi tänkte förtära ikväll!


The Last Bounce


Vi ska på Bounce ! I Globen den 24 April 2010 ! The Last Bounce ! Vi längtar redan !

 


Korv med bröd


Vi har precis ätit vår godaste lunch på mycket länge. Detta har vi verkligen längtat efter!
Från Ikeas matavdelning!


En Liten Olycka


Titta vad som hände när vi var och handlade... Vi råkade halshugga Tomten...
Vi får nog inga julklappar i år...


 


Veckodagar


Vi är är totalt dagvilla. Ända sedan vi kom till Portugal har det liksom inte spelat så stor roll vilken dag i veckan det är. Om frågan uppstår måste vi alltid tänka efter riktigt noga innan vi kan svara på vilken dag det är. Vi tror på två anledningar till varför det blivit så här. Den första är att vi allt som oftast endast har skola två dagar i veckan...vi har alltså fem dagars helg isället för två och det andra är att krogen är öppen alla dagar i veckan...det är alltså inte som hemma att man går på fest på lördagar och endast lördagar. Idag är det fredag men vi har betett oss mer som om det vore måndag. Först plugg plugg och plugg och sedan har vi vart på Continent vilket motsvarar Sveriges IcaMaxi och storhandlat. Dagens höjdpunkt var i alla fall när vi efter tre månaders letande äntligen hittade creme fraiche! Så nu slipper vi blanda chipsdippen och guccen med yougurt!


Inte som i Sverige


Idag startade vår skoldag klockan halv tio. HitlerHäxan (som vi bara kallar henna för att vi fortfarande aldrig kan komma ihåg vad hon heter egenligen) var tillbaka från sjuksängen och skulle bjuda oss på fika. Saft och kaka tänkte vi och blev något förvånade när vi klev in i föreläsningssalen...På katedern stod nämligen kakor, precis som vi väntat oss, men ingen saft utan körsbärslikör! Är detta ens lagligt?! Att bjuda studenterna på alkohol? Men vi antar att hon vet vad hon gör för hon undervisar ju ändå i European Law... Det visade sig också att vi skulle arbeta med ett case i free movement som handlade om just körsbärslikör. Vissa länder inom unionen hade förbjudit importen av denna sorts likör för att de hävdade att den var hälsofarlig...grundat på att den innehöll för liten alkoholhalt...Någonting med att man inte skulle fatta hur full man kunde bli av att dricka likör som inte var klassat som starksprit... Aningens krångligt men hon ville i alla fall visa att det inte var farligt! Det skulle dock aldrig hända hemma i Sverige!


SOL


Julstämmning kommer förmodligen aldrig att innfinna sig hur mycket dom än pyntar det här staden...Men vi kan leva med det! Lissabon var på sitt bästa humör idag och bjöd oss invånare på strålande sol så vi passade på att ta en fika under palmerna på skolgården! Det är den tredje december och vi sitter under en palm och picknickar! Vi njuter så länge det går för snart ska vi hem till Umeå igen...


Donken & Film


Då har ännu en dag sprungit förbi oss. Imorgon är det redan torsdag och snart helg igen. Eftermiddagen och kvällen har vi i alla fall spenderat ofrivilligt internetfria...igen...Detta resulterade i att vi inte kunde plugga som vi skulle och eftersom regnet gett med sig och solen tittat fram så blev det först en långpromenad med fika på Donken och sen en filmkväll i sängen med chips och dipp! Vi hittade ett McDonalds med mycket elegant fika...inte alls med plastmuggar och chokladmuffins som vanligt utan mycket finare!


2012


Igårkväll var vi på bio igen och såg 2012. En ganska bra och väldigt lång film. Med kisspaus och allt inkluderat satt vi faktiskt i salongen i drygt tre timmar. Hormonbalansen svajade lite även denna gång men inte ens i närheten av vad den gjorde under det förra biobesöket! Det uppstod även ett litet problem när de vissa stunder under filmen pratades kinesiska, franska och ryska som självklart endast var textat till portugisiska...men om vi läser texten förstår vi i alla fall några ord och resten hittar vi på själva! Vi fick även gratis popcorn! När vi skulle hämta ut våra biljetter som vi återigen hade bokat på internet visade det sig att vi hade prickat in två stolar där popcornen ingick så vi blev mycket nöjda! Det är jämfört med hemma väldigt billigt att gå på bio här. Studentpriset ligger på 4.80 euro så det kan hända att vi gör ett nytt besök på biografen redan till helgen!

Idag har vi tagit sovmorgon och försöker nu att plugga lite. Regnet öser ner så förmodligen sticker vi inte näsan utanför dörren alls idag...möjligvis om vi måste handla men vi ska nog kunna leta fram lite mat i frysen eller nått så att vi slipper! Gjorde ett försök till att knäppa kort på regnet med det gick sådär...




Kvällsnöje


Efter att ha pluggat hela dagen tänkte vi nu åka bort till Oriente.
Julklappsshopping, middag och bio är planen!


RSS 2.0